Preşedintele iranian Hassan Rohani a denunţat marţi Statele Unite, care nu suportă, consideră el, victoria Revoluţiei islamice, în faţa unei mulţimi imense care scanda sloganuri antiamericane, cu ocazia răsturnării regimului imperial al şahului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O mare de oameni înfrunta un frig glacial, după ce capitala iraniană s-a trezit sub o mantie de zăpadă, adunându-se în Piaţa Azadi (Libertate, în persană) la Teheran, cu voinţa de a arăta ”unitatea” poporului într-o perioadă în care Iranul este suspus unor presiuni constante de către Statele Unite.

Unii iranieni şi-au pictat pe obraji culorile steagului iranian, alţii agitau portrete ale ayatollahilor Ruhollah Khomeini - fondatorul Republicii islamice, şi Ali Khamenei - succesorul său.

”Moarte Americii!”, ”Moarte Israelului!”, ”Moarte saudiţilor!”, ”Jos cu planul lui Trump în Palestina!”, au scandat participanţii, referindu-se la planul american de soluţionare a conflictului israeliano-palestinian, respins de Iran şi de alte ţări musulmane.

”Vom rezista până la sfârşit”, se putea citi pe banderole.

”SECURIZAREA ŢĂRII NOASTRE”

Statul i-a chemat pe iranieni să se prezinte în masă la adunare, după un an marcat de manifestaţii violente provocate de o creştere subită a preţului carburanţilor, dar mai ales de tensiunile cu Statele Unite.

”Securizarea ţării noastre şi a regiunii noastre depinde de unitatea noastră, iar participarea la această adunare este un simbol al acestei unităţi”, a declarat un important reprezentant reformator - Hadi Khamenei, fratele liderului suprem Ali Khamenei, potrivit televiziunii de stat.

După întoarcerea din exil a ayatollahului Ruhollah Khomeini, la 1 februarie 1979, Iranul a sărbătorit, la 11 februarie, răsturnarea regimului imperial al şahului Mohammad Reza Pahlavi, un aliat al Washingtonului.

În aprilie 1980, Washingtonul şi-a întrerupt relaţiile diplomatice cu Teheranul, unde studenţi isalmişti au luat ostatici diplomaţi americani în sediul Ambasadei americane.

Tensiunile între cele două ţări au atins recent un nou vârf, după asasinarea puternicului general Qassem Soleimani într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) la Bagdad, la 3 ianuarie.

Ca represalii, Iranul a tras rachete, la 8 ianuarie, asupra a două baze irakiene în care se aflau militari americani.

”Este de nesuportat ca Statele Unite să accepte victoria unei mari naţiuni şi ca o superputere să fie izgonită de pe acest pământ”, a tunat Rohani în cursul adunării.

”Este natural ca ei (Statele Unite) să aibă un vis, timp de 41 de ani, cu privire la o reîntoarcere pe acest pământ, pentru că ei ştiu că noi suntem una dintre cele mai puternice ţări” din Orientul Mijlociu, a apreciat preşedintele iranian.

”GRANDOARE”

”Americanii nu au înţeles grandoarea poporului iranian. Statele Unite cred că au de-a face cu 41 de ani de civilizaţie. Nu, americanii au de-a face cu mii de ani de civilizaţie iraniană”, a mai proclamat el.

Yasser Mohammadi, în vârstă de 37 de ani, un angajat la o firmă de import-export, a venit pentru a ”susţine autoritatea Republicii islamice”. ”Este adevătrat că avem probleme interne, ca economia şi proasta gestionare, dar asta nu ne împiedică să ne susţinem Republica islamică!”, a tunat el.

”Vrem să arătăm totodată lumii că Statele Unite se comportă rău şi greşesc”, a adăugat el, denunţând cu virulenţă moartea generalului Soleimani.

Mai departe, o tânără în vârstă de 34 de ani, care poartă un chador (văl), declară pentru AFP că generalul iranian a ”murit pentru iranieni, dar şi pentru toţi musulmanii din lume”.

Relaţiile dintre Washington şi Teheran s-au degradat puternic după retragerea unilaterală a Statelor unite, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

După ce s-au retras din acord, Statele Unite au reimpus o serie de sancţiuni economice Iranului, în cadrul unei campanii a ”presiunii maxime” împotriva Republicii islamice.

”În aceşti ultimi doi ani, America a exercitat o presiune atât de puternică asupra poporului nostru iubit, asupra întregului sistem comercial, asupra tuturor importurilor noastre (...), pentru a epuiza răbdarea populaţiei noastre”, a acuzat Rohani.

Această adunare are loc cu zece zile înaintea unor alegeri legislative.

Numeroşi analişti preconizează un eşec al alianţei de guvernare a lui Rohani, alcătuită din moderaţi şi reformatori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.