Cel puţin cinci persoane au fost ucise după ce un kamikaze s-a detonat marţi, la intrarea într-o academie militară, în vestul Kabulului, potrivit unor oficiali din cadrul Guvernului şi martori, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul afgan al Apărării a anunţat într-un comunicat cinci morţi - un civil şi patru membri ai forţelor de securitate - şi alţi şase răniţi.

Un purtător de cuvânt al Ministerului afgan de Interne, Nasrat Rahimi, a evocat şase victime - ”doi civili şi patru militari” şi alţi 12 răniţi - inclusiv cinci civili.

Atentatul - primul de acest fel după două luni de calm relativ în capitala afgană - nu a fost revendicat imediat.

”Nu am primit încă un raport despre atacul de la Kabul”, a declarat un purtător de cuvânt al talibanilor pentru AFP, adăugând că insurgenţii erau pe cale să ancheteze.

Alte grupări, precum aripa afgană a Statului Islamic (SI), sunt uneori autoarele unor atacuri care vizează cu regularitate mari centre urbane.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a condamnat atacul într-un mesaj postat pe Twitter, catalogându-l drept o ”crimă împotriva umanităţii”.

”Marea naţiune afgană cere o încetare imediată a violenţelor, oprirea războiului, un armistiţiu global, o pace demnă şi durabilă”, a scris el.

Potrivit lui Samiullah care, la fel ca mulţi afgani, are doar un singur nume, ”a fost o explozie puternică şi ne-a zguduit casa. Am auzit, de asemenea, focuri de armă după aceea. Ambulanţăele au venit rapid la faţa locului”.

Centrul de formare militară a fost vizat deja în mai multe rânduri de atacuri, în trecut, ultimul în mai 2019, revendicat de SI.

Atacul sinucigaş intervine în timp ce talibanii negociază de peste un an cu Statele Unite o retragere a trupelor americane din Afganistan în schimbul unor garanţii de securitate din partea insurgenţilor, o reducere a nivelului violenţelor şi deschiderea unui dialog intraafgan.

Semnarea unui acord între cele două tabere, iminentă la începutul lui septembrie, a fost anulată în ultimul moment de către preşedintele american Donald trump, în urma unuia dintre nenumăratele atentate, în care a fost ucis un militar american.

Discuţiile au fost reluate, la Doha, în Qatar, însă par să se împiedice din cauza exigenţei americane a unei reduceri semnificative a nivelului violeţelor de către talibani.

Aceştia au anunţat că au transmis Statelor Unite, la jumătatea lui ianuarie, o ofertă cu privire la un armistiţiu temporar. Însă partea americană nu a reacţionat în mod oficial.

Ultimul atentat de mare anvergură la Kabul a avut loc în noiembrie, când 12 persoane au fost ucise în explozia unei minicamionete înţesate cu explozivi.

Forţele de securitate sunt una dintre principalele ţinte ale talibanilor, însă civili afgani plătesc de asemenea un tribut dur în Războiul din Afganistan.

De la 1 iulie la 30 septembrie, ONU a înregistrat 1.174 de civilii afgani ucişi şi alţi 3.139 răniţi.

La sfârşitul lui decembrie, ONU estima că Războiul din Afganistan s-a soldat cu peste 100.000 de victime civile - ucise sau rănite - în decurs de 10 ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.