O deputată scoţiană care a obţinut o victorie în justiţie împotriva Guvernului britanic l-a ameninţat pe premierul britanic Boris Johnson că se expune unei noi bătălii judiciare în cazul în care blochează un nou referendum pe tema independenţei Scoţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partidul său Naţional Scoţian (NP, separatist) vrea să organizeze o nouă consultare cu privire la independenţă, după plecarea Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) la 31 ianuarie, căreia i s-a opus majoritatea scoţienilor.

Însă premierul britanic a refuzat deja să autorizeze transferul puterii Guvernului descentralizat de la Edinburgh care să-i permită organizarea unui nou vot.

Deputata SNP Joanna Cherry vrea ca Parlamentul scoţain să organizeze un referendum consultativ fără valoare constrângătoare, iar apoi să lase judecătorii să-i judece legalitatea.

”Boris Johnson trebuie să ştie că avem opţiuni şi că nu ne este frică să mergem înainte”, a scris ea pe Twitter duminică.

”Putem câştiga în justiţie”, a adăugat ea, apreciind că nu e nimic de pierdut.

Joanna Cherry, o purtătoatre de cuvânt însărcinată cu Afaceri Interne SNP în Parlamentul britanic, face parte dintr-un grup de avocaţi care a contestat - cu succes - suspendarea Parlamentului britanic de către Boris Johnson anul trecut.

Decizia liderului conservator a fost considerată atunci o tentativă de a împiedica deputaţii să-şi spună cuvântul cu privire la strategia în vederea Brexitului.

Într-un prim referendum pe tema independenţei, în 2014, 55% dintre scoţieni au votat să rămână în Regatul Unit.

Boris Johnson a refuzat un nou vot, apreciind că acest tip de consultare poate avea loc doar ”o dată într-o generaţie”.

Însă separatiştii susţin că Brexitul a schimbat situaţia, odată ce 62% dintre scoţieni au votat împotriva acestuia la referendumul din 2016. Eurofilii cred că, devenind independentă, Scoţia ar putea adera apoi la UE.

Un sondaj recent realizat de Panelbase arată că 56% dintre scoţieni doresc ca Parlamentul lor descentralizat să legifereze în vederea unui referendum, în cazul în care britanicii continuă să blocheze solicitările separatiştilor.

Premierul scoţian şi şefa SNP Nicola Sturgeon nu este de acord cu organizarea unui referendum ”sălbatic” şi neautorizat.

Însă ea a declarat că nu exclude să ceară o clarificare juridică cu privire la capacitatea Guvernului scoţian de a organiza un referendum consultativ.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.