Sonda euro-americană Solar Orbiter a decolat în noaptea de duminică spre luni din Florida către Soare, cu scopul de a studia în următorul deceniu furtunile încărcate de particule care pot provoca pene de curent pe Terra, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sonda Agenţiei spaţiale europene (ESA) a fost lansată cu succes la ora 23.03 (04.03 GMT) de la baza Cape Canaveral din Florida, lansată de o rachetă americană în cadrul parteneriatului cu NASA.   

La bordul său se află zece instrumente ştiinţifice (209 kilograme) pentru o misiune de 1,5 miliarde de euro. 

"Totul s-a desfăşurat cu bine, cele două panouri solare, necesare schimbării bateriilor, au fost dislocate după 75 de minute de la decolare", a declarat pentru AFP Jane Lefort, responsabil cu operaţiunile ştiinţifice ale sondei. 

După o trecere prin orbita lui Venus, apoi prin cea a lui Mercur, satelitul, a cărui viteză maximă va atinge 245.000 de km/h, se va apropia la 42 de milioane de kilometri de Soare, adică la mai puţin de o treime din distanţa Soare-Pământ. 

Sonda va fi cea mai apropiată de Soare la fiecare şase luni, la doar 42 de milioane de kilometri, adică mai aproape de Soare decât Mercur. Ea este protejată de un scut termic, căci temperatura va fi în jur de 600 grade Celcius. 

Obiectivul principal al misiunii: "să înţelegem cum creează şi controlează Soarele heliosfera", materia care înconjoară întreg sistemul solar, a rezumat Anne Pacros, responsabil al misiunii şi reprezentant al ESA. 

Călătoria sondei va dura doi ani, iar misiunea sa ştiinţifică - între cinci şi nouă ani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.