Manuscrisul original al manifestului scris în 1892 de Pierre de Coubertin, care în decembrie a fost vândut la licitaţie la New York, pentru 8,8 milioane de dolari, a fost oferit luni Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) de către miliardarul rus Alişer Usmanov.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miliardarul rus, care este şi preşedinte al Federaţiei Ruse de Scrimă, a achiziţionat acest document de 14 pagini îna New Yok, însă la momentul licitaţiei nu era cunoscut numele cumpărătorului.

"Suntem martorii unui eveniment istoric. Manuscrisul se întoarce la casa olimpică, acolo unde îi este locul", a declarat preşedintele CIO, Thomas Bach, care a primit manuscrisul la Muzeul Olimpic de la Lausanne.

"Cred că Muzeul Olimpic este cel mai potrivit loc pentru a păstra acest manuscris inestimabil", a declarat Alişer Usmanov.

În manifest, baronul de Coubertin îşi prezintă viziunea pentru renaşterea Jocurilor olimpice din antichitate sub forma unei competiţii sportive moderne şi internaţionale în spiritul excelenţei şi fair-play-ului.

Manuscrisul de 14 pagini este singurul exemplar cunoscut al manifestului şi a fost scris de Coubertin pentru un discurs ţinut în 1892, la a cincea aniversare a Asociaţiei franceze de atletism, la Paris.

La doi ani după discurs, Pierre de Coubertin a fondat Comitetul Internaţional Olimpic, iar în 1896 au avut loc la Atena primele Jocuri Olimpice moderne.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.