Avocatul Poporului a constatat, în urma unei anchete făcute la Ditrău, judeţul Harghita, unde doi cetăţeni din Sri Lanka sunt angajaţi la o brutărie, că exista un conflict mai vechi între patronii firmei şi foşti angajaţi, iar apariţia celor doi cetăţeni străini l-a acutizat. Totodată, conflictul a luat amploare în mediul online, un rol având lipsa de informare a oamenilor, temerile nejustificate ale lor, dar şi preotul din localitate. Ulterior, Avocatul Poporului a constatat că situaţia, gestionată corespunzător de primar, s-a calmat, iar muncitorii străini se simt în siguranţă acolo.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila încălcare a dispoziţiilor art. 18 alin. (1) din Constituţie care vizează drepturile garantate străinilor şi apatrizilor, în ceea ce priveşte situaţia a doi cetăţeni sri-lankezi, angajaţi cu forme legale în cadrul unui agent economic din localitatea Ditrău, judeţul Harghita.

Astfel, a fost făcută o anchetă, reieşind că la Ditrău există un conflict local mai vechi de natură economică între societatea comercială AGM Eco Corporate SRL, pe de o parte, şi câţiva foşti angajaţi ai acesteia, pe de altă parte.

"Apariţia celor doi cetăţeni sri-lankezi a acutizat acest conflict şi a condus la manifestări excesive şi intolerante din partea mai multor cetăţeni. Un rol însemnat l-au jucat si lipsa de informaţie, dar şi temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetăţenilor străini angajaţi în cadrul agentului economic. Nu în ultimul rând, reţinem conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate care, de asemenea, a contribuit la aprofundarea conflictului", arată Avocatul Poporului, într-un comunicat de presă transmis vineri.

Sursa citată menţionează că situaţia a fost posibilă şi în contextul unor informaţii eronate şi nefundamentate venite din surse mass-media.

"Avocatul Poporului precizează că mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute reţele de socializare, fapt ce a condus la propagarea acestuia în mediul online. Astfel, a fost observat faptul că vehemenţa manifestărilor neadecvate a dobândit amplitudine în spaţiul virtual. În timpul anchetei efectuate de reprezentanţii Avocatului Poporului, în cadrul discuţiilor purtate cu persoane din comunitatea locală, cu patronii brutăriei, cu cei doi muncitori din Sri Lanka, au constatat că situaţia se calmase, comunitatea regreta ca s-a ajuns într-o situaţie nedorită, cei doi muncitori se simţeau în siguranţă şi continuau să vină la lucru", scrie în comunicat.

De asemenea, reprezentanţii instituţiei Avocatul Poporului au constatat că primarul localităţii a gestionat corespunzător situaţia şi a depus toate diligenţele în vederea evitării escaladării conflictului. Mai mult decât atât, în vederea preîntâmpinării unor astfel de situaţii pe viitor, primarul din localitate a iniţiat un dialog cu cadre universitare de la Universitatea Babeş-Bolyai în vederea elaborării unor campanii de informare referitoare la prevenirea şi combaterea fenomenelor sesizate.

Cazul va continua să rămână în atenţia Avocatului Poporului împreună cu subiectul drepturilor străinilor aflaţi pe teritoriul României.

Avocatul Poporului reaminteşte faptul că are în curs de elaborare un Raport special privind Discursul Instigator la Ură, care va aborda inclusiv chestiunea lipsei de rglementare a mediului online cu privire la manifestările instigatoare la ură.

IPJ Harghita a deschis dosar de cercetare penală pentru incitare la ură şi discriminare, în scandalul de la Ditrău, judeţul Harghita, unde localnicii au refuzat să accepte doi cetăţeni din Sri Lanka.

Sâmbătă, aproximativ trei sute de persoane au participat la o întâlnire cu primarul, spunându-şi nemulţumirile. Unii au explicat că nu este vorba despre discriminare, reproşurile lor fiind îndreptate mai mult spre patronul brutăriei, decât spre cei doi străini.

Patronul a transmis o scrisoare în care a explicat că va retrage din producţie cei doi străini şi a cerut scuze localnicilor.

Controlul declanşat de ITM la brutăria din Ditrău a relevat că cei doi bărbaţi sunt angajaţi legal. Au fost aplicate amenzi vizând securitatea muncii, în legătură cu modul de împământare a unor utilaje, însă verificările continuă, a declarat la Digi 24 Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii. Controalele au fost declanşate după ce, la o adunare publică de protest faţă de prezenţa celor doi cetăţeni străini, mai mulţi localnici au acuzat condiţiile de lucru din brutărie.

Ulterior, reprezentanţii brutăriei din Ditrău au depus o plângere la Poliţie pentru ameninţare, incitare la ură sau discriminare, tulburarea ordinii publice, precum şi privind infracţiuni legate de interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob. Plângerea va fi conexată dosarului deschis deja de Poliţia Harghita în urma scandalului de la Ditrău.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.