Preşedintele american Donald Trump s-a dezlănţuit, după achitarea sa de către Senat în procesul istoric al destituirii sale, împotriva opozanţilor săi politici pe care i-a acuzat că sunt ”necinstiţi” şi ”corupţi”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O ruşine”, ”un dezastru”, ”prostii”, ”mincinoşi”, ”răi” - şi-a exprimat miliardarul republican amărăciunea într-o alocuţiune extrem de dezlânată, joi, după care a mulţumit familiei sale, mai ales fiicei sale Ivanka şi soţiei sale Melania, pentru susţinerea lor.

Alocuţiunea celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite era foarte aşteptată, după un proces istoric de destituire care a plasat într-o lumină crudă disensiunile Americii odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

În saloanele Casei Albe, miliardarul republican a ales un ton care aminteşte tonul mitingurilor sale de campanie.

”Aceasta nu este o conferinţă de presă, acesta nu este un discus”, a tunat el de la bun început. ”Aceasta este o sărbătorire”, a adăugat el, după care le-a mulţumit, pe rând, cu anecdote personale pe deasupra, aleşilor republicani - ”nişte războinici” - prezenţi în sală.

”Am făcut greşeli în viaţa mea (...), dar rezultatul final este ăsta!”, a tunat el, agitând un exemplar al ziarului The Washington Post (WP), care rezuma pe prima pagină ”TRMP ACHITAT”.

"New York Times, Washington Post... am avut atâtea titluri fantastice”, s-a amuzat el.

Într-un vot solemn, miercuri, urmărit în direct la telviziune de zeci de milioane de americani, Senatul a apreciat - cu 52 de voturi din 100 - că Donald Trump nu s-a făcut vinovat de abuz de putere şi nici - cu 53 de voturi din 100 - de obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului.

Majoritatea de două treimi stabilită de Constituţie nu a fost atinsă, iar ”Donald John Trump este astfel achitat”, a conchis preşedintele Curţii Supreme a Statelor Unite John Roberts.

Donald Trump a fost acuzat de faptul că a folosit mijloacele statului, şi anume un ajutor militar validat de Congres, cu scopul de a obliga Ucraina să-l ”murdărească” pe posibilul său adversar în alegerile prezidenţiale Joe Biden.

”EI VOR SĂ NE DISTRUGĂ ŢARA”

Inculparea (”impeachment”) lui Donald trump va rămâne o pată de neşters pe mandatul său, însă procesul său a arătat  că fostul om de afaceri de la New York putea conta pe un Partid Republican aflat la ordinul său, un atu de talie în faţa democraţilor care urmează să-şi aleagă candidatul.

Preşedintele american nu şi-a aşteptat alocuţionea pentru a da tonul. El a profitat de micul-dejun anual tradiţional al rugăciunii în prezenţa aleşilor din ambele tabere pentru a lansa atacul.

”În loc  să vrea să ne uşureze ţara, ei vor să ne distrugă ţara”, a tunat el, după care a lăudat ”înţelepciunea, rigoarea morală şi forţa” senatorilor republicani care au făcut bloc în spatele său.

Fără vreo surpriză, miliardarul republican l-a luat drept ţintă pe alesul republican Mitt Romney - singurul membru al Grand Old Party (GOP) care a votat în favoarea destituirii sale.

”Nu-mi plac oamenii care se folosesc de credinţa lor pentru a-şi justifica acţiunile rele”, a tunat el, părând să se refere la discursul alesului republican, care a spus că a acţionat conform ”conştiinţei” şi ”credinţei” sale mormone, care-l obligă să-şi respecte jurământul imparţialităţii.

”ORIBIL ABUZ DE ÎNCREDERE”

Considerându-l pe preşedinte vinovat de un ”oribil abuz de încredere”, senatorul din Utah a anticipat un val de atacuri din partea miliardarului şi apropiaţilor acestuia, declarându-se pregătit să-i facă faţă.

”Nu-mi plac nici oamenii care spun «mă rog pentru tine» atunci când nu e aşa”, a adăugat Donald Trump, într-un atac la adresa lui Nancy Pelosi, preşedinta democrată a camerei reprezentanţilor, care a folosit această expresie în faţa presei în urmă cu două săptămâni.

Locatarul Casei Albe se află la cuţite cu democrata.

Înainte să-şi înceapă discursul despre starea uniunii, marţi seara, în faţa membrilor Congresului, el a evitat în mod ostentativ să strângă mâna pe care i-o întindea şefa democraţilor. Iar aceasta, la finalul alocuţiunii, i-a rupt, cu un gest spectaculos, exemplarul său al discursului.

În afara Washingtonului, procesul îi împarte pe americani la fel ca pe aleşii lor - 85% dintre alegătorii democraţi au susţinut, în ultimele zile, destituirea preşedintelui, mai puţin de 10% dintre republicani au fost în favoarea acesteia, iar media se situează uşor peste 50%.

Impactul procesului asupra alegerilor este, astfel, dificil de preconizat, însă Donald Trump se declară convins că alegătorii urmează să-i pedepsească pe ”democraţii-care-nu-fac-nimic”.

Ei au comis o ”greşeală politică colosală” prin faptul că au încercat să-l destituie, a subliniat liderul majorităţii republicane din Senat Mitch McConnell, unul dintre cei mai mari apărători ai preşedintelui.

Pete Buttigieg, calasat primul potrivit rezultatelor parţiale ale alegerilor primare democrate din Iowa, nu este sigur de acest lucru. ”Poporul american va spune ultimul cuvânt cu privire la Donald Rrump şi trumpism”, a scris el pe Twitter.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.