Rusia a blocat la ONU un proiect al unei rezoluţii britanice cu privire la Libia, refuzând, potrivit unor diplomaţi, cuvântul ”mercenari” în text, şi ridicând astfel îndoieli cu privire la posibilitatea unui vot în Consiliul de Securitate până la sfârşitul săptămânii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Sunt câteva paragrafe în (proiectul) rezoluţiei care ridică o problemă”, a declarat unor jurnalişti ambasadorul rus la ONU Vasili Nebenzia, fără să intre în detalii, la finalul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, miercuri, solicitată în pripă de Moscova.

”Noi am decis să continuăm discuţiile cu alţi” parteneri din cadrul Consiliului, a adăugat el.

Rusia a întrerupt anterior o procedură de aprobare a textului, care ar fi permis un vot joi sau vineri.

Potrivit amendamentelor la proiectul britanic cerute de Moscova, la care AFP scrie că a avut acces, Rusia doreşte ca termenul ”mercenari” să fie înlocuit cu ”combatanţi terorişti străini” în paragraful care subliniază ”îngrijorarea” Consiliului de Securitate al ONU faţă de ”implicarea (lor) tot mai mare în Libia”.

Potrivit unei surse diplomatice, în cadrul unor negocieri care durează acum de peste două săptămâni, Regatul Unit a întâmpinat dificultăţi nu doar cu Rusia - ci şi cu Statele Unite.

Washingtonul a reclamat astfel ca ”mercenari ruşi din grupul Wagner” să fie în mod clar identificaţi în text, după care şi-a redus pretenţiile şi să accepte doar cuvântul ”mercenari”.

Moscova este acuzată de mai multe luni de faptul că susţine trimiterea în Libia a câtorva mii de mercenari din grupul rus privat Wagner în susţinerea mareşalului Khalifa Haftar, care încearcă din aprilie să cucerească militar Tripoli.

Rusia neagă orice implicare.

”Discuţiile continuă” la Consiliul de Securitate al ONU, a confirmat presei ambasadoarea britanică la ONU Karen Pierce

”Am vrea să avem unitate asupra textului” şi ”ca el să fie adoptat rapid”, a adăugat ea, amintind că au trecut două săptămâni şi jumătate de la Conferinţa Internaţională dedicată situaţiei din Libia la Berlin, la 19 ianuarie - ale cărei concluzii este necesar să fie adoptate prin rezoluţia respectivă.

În afară de Rusia, Africa de Sud a cerut mai multe modificări ale textului britanic, potrivit unei surse diplomatice.

De zece luni, de cât timp durează asediul Tripoli, aflat sub controlul lui Fayez al-Sarraj, şeful Guvernului de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU, Consiliul de Securitate nu a reuşit să se pună de acord asupra unei rezoluţii.

Îndemnuri la un armistiţiu au fost lansate, însă nicio măsură cu caracter constrângător nu a fost  adoptată de ONU, care deplânge cu regularitate faptul că embargoul asupra armelor impus în 2011 este încălcat de numeroase părţi - Emiratele Arabe Unite (EAU), Turcia şi Iordania au fost citate - şi prin trimiterea unor mercenari de ţări care susţin unul sau celălalt beligerant.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.