Paisprezece persoane - majoritatea militari israelieni - au fost rănite într-un atac cu o maşină joi, în apropiere de baruri şi restaurante, în centrul Ierusalimului, au anunţat autorităţile israeliene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Un atac cu omaşină a fost comis la Ierusalim. Un militar a fost grav rănit şi a fost evacuat la un spital (...). Alţi 11 militari au fost de asemenea răniţi uşor”, a anunţat armata israeliană, evocând un ”atac terorist”.

Organizaţia de salvatori Magen David a anunţat că a ”tratat şi evacuat” 14 persoane în apropiere de ”First station", una dintre atracţiile vieţiide noapte în Ierusalimul de Vest, situată la marginea părţii de est a oraşului, un sector palestinian ocupat şi anexat de Israel.

Potrivit poliţiei israeliene, maşina a intrat în mulţime către ora locală 1.45 (şi ora României), pe bulevardul de lângă această fostă gară otomană transformată în loc de distracţie, cu baruri şi restaurante.

”Unităţi ale poliţiei şi salvatorilor au sosit la faţa locului şi încercau să găsească vehiculul. O anchetă cu privire la terorism a fost deschisă”, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene, Mickey Rosenfeld.

”Eu am tratat o persoană care se afla într-o stare gravă după ce a suferit un traumatism”, a declarat Aharon Pomp, un salvator din cadrul organizaţiei United Hatzalah, care a anunţat într-un mesajcă a tratat cel puţin opt persoane cu traumatisme.

PALESTINIAN UCIS ÎN CISIORDANIA

În Cisiordania ocupată, un palesrtinian a fost ucis, iar alţi şapte au fost răniţi în confruntări cu armata israeliană, joi, la Jenin (nord), potrivit unor surse oficiale şi martori.

Potrivit agenţiei palestiniene de presă Wafa, Yazan Abu Tabikh, în vârstă de 19ani, a fost ucis într-un tir israelian.

Un fotograf AFP aflat la faţa locului a văzut trupul tânărului palestinian ucis la Spitalul din Jenin, unde zeci de oameni scandau ”martir”, purtând corpul pe o targă.

Confruntările au izbucnit după ce armara israeliană a demolat casa lui Ahmed Qanbah, un palestinian membru al unui comando care a comis un atac în 2018 în care a fost ucis un rabin, în apropiere de Nablus, în Cisiordania ocupată, potrivit armateiisraeliene.

În urma acestui atac, armata a distrus casa familiei lui Ahmed Qanbah, potrivit politicii sale de demolare a reşedinţelor persoanelor considerate vinovate de atacuri.

Reşedinţa lui Ahmed Qanbah a fost reconstruită, potrivit militarilor, care au procedat joi la o nouă demolare, provocând ciocniri în sector. Potrivit unor martori, tineri au aruncat cu pietre în militari.

Armata israeliană a anunţat, la rândul său, că bărbaţi au aruncat cu dispozitive explozive şi au deschis focul asupra unor militari, care au răspuns cu tiruri, pentru a ”ridica ameninţarea”.

Miercuri, alt tânăr palestinian a fost ucis într-un tir israelian, în timp ce manifestanţi au aruncat cu proiectile şi un cocteil Molotov vizând militari la Hebron, în sudul Cisiordaniei ocupate.

ATACURI AERIENE ÎN FÂŞIA GAZA

Aceste incidente intervin la mai bine de o săptămână după anunţarea proiectului american menit să pună capăt îndelungatului conflict israeliano-palestinian şi care prevede transformarea Israelului în capitala ”indivizibilă” a Israelului.

Planul a fost salutat în Israel, dar a fost denunţat în teritoriile ocupate, atât de mişcarea laică Fatah a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas - aşteptat săptămâna viitoare la ONU -, cât şi de mişcarea islamistă Hamas, la putere în Fâşia Gaza.

Tot joi dimineaţa, înainte de zori, armata israeliană a ţintit de asemenea poziţii Hamas, în urma lansării unor baloane incendiare din enclava palestiniană aflată sub o blocadă israeliană de peste un deceniu.

”Avioane au vizat Hamasul în întreaga Fâşie Gaza. Încursul acestor atacuri aeriene, infrastructuri subterane folosite de Hamas au fost ţintite”, a anunţat armata israeliană într-un comunicat.

Atacurile armatei israeliene au avariat locuinţe la nord de tabăra de refugiaţi "al-Chati" cunoscută şi sub numele de "Beach Camp" - şi au atins instalaţii în apropiere de Rafah, în vârful de sud al Fâşiei Gaza, au declarat pentru AFP martori şi surse palestiniene din domeniul securităţii.

Aceste surse au anunţat joi dimineaţa că nimeni nu a fost rănit în aceste noi atacuri aeriene, care intervin totodată după o serie de tiruri de proiectile şi de mortier din Fâşia Gaza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.