Pianista Elisabeth Leonskaja va fi solista invitată să interpreteze Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian şi orchestră, op.19 de Ludwig van Beethoven, în cadrul programului "Beethoven 250" de la Filarmonica "George Enescu", joi şi vineri, un concert condus de maestrul Horia Andreescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Elisabeth Leonskaja,  care de mai multe decenii se numără printre cei mai renumiţi pianişti ai epocii noastre, a fost descrisă drept "leoaica pianului", "la dernière grande Dame de l'Ecole Soviétique" sau "Anti-Diva".

"Pe lângă autodepăşire, exigenţă, pasiune şi inteligenţă, artista se plasează printre cei mai mari, nu numai de astăzi ci din întreaga epocă: alături de o Clara Haskil sau de un Lipatti, având în plus modernitatea”, scria revista muzicală „Diapason“ (Paris). 

Leonskaja a slujit cu credinţă muzica în spiritul tradiţiei marilor muzicieni sovietici ca David Oistrah, Sviatoslav Richter şi Emil Gilels, care au  avut în vedere în primul rând respectul pentru chintesenţa muzicii, deşi au activat într-un climat politic foarte dificil. Modestia sa aproape legendară îi accentuează timiditatea, dar, imediat ce intră pe scenă, publicul percepe forţa care a susţinut-o permanent în devotamentul său faţă de muzică.

Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu" va mai avea în program, joi şi vineri, în Sala Mare a Ateneului Român, Uvertura Egmont şi Simfonia nr. 4, în si bemol major, op. 60 de Ludwig van Beethoven.

La 250 de ani de la naştere, compozitorul german, născut în decembrie 1770 la Bonn, este sărbătorit în întreaga lume.

Ludwig van Beethoven (1770-1827) a fost întemeietorul unei ere noi în muzică, creaţiile sale fiind o punte între clasicism şi romantism. În 2020, „an Beethoven“,  Filarmonica „George Enescu“ îi  dedică nemuritorului creator numeroase concerte.

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român. Program: marţi-vineri; ora 12.00 - 19.00. Plata doar în numerar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.