Pete Buttigieg, în vârstă de 38 de ani, a creat o surpriză în alegerile primare democrate din Iowa, în care a obţinut un avantaj devansându-l pe senatorul Bernie Sanders, potrivit unor rezultate parţiale şi impunându-se drept un candidat de neocolit în cursa către fotoliul de la Casa Albă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cealaltă surpriză constă în scorul slab al lui Joe Biden, vicepreşedintele lui Barack Obama, care s-a clasat al patrulea, după senatoarea Elizabeth Warren, în contextul în care domina în sondaje la nivel naţional de luni de zile.

Era necunoscut când ar urma să fie proclamate rezultatele finale, din cauza unei erori informatice care a transformat acest prim scrutin într-un fiasco. Votul din Iowa, un mic stat rural care îşi exprimă opţiunile primul, a avut loc luni seara, nu prin buletine de vot, ci în adunări  la care alegătorii se grupează şi se numără în cazul fiecărui candidat, în două tururi, un sistem de "caucus" complex şi criticat.

Aflat în campanie în New Hampshire, care votează la 11 februarie, moderatul Pete Buttigieg a sărbătorit o ”victorie stupefiantă”, subliniind că a plecat aproape de la zero anul trecut, cu ”patru salariaţi, nicio notorietate, fără bani, doar o idee frumoasă”.

Vizibil emoţionat, fostul primar al orăşelului South Bend din Indiana, primul candidat în mod deschis gay care candidează la învestirea unui mare partid american, a părut să se refere la orientarea sa sexuală şi la povestea sa personală.

Acest rezultat ”dovedeşte că, pentru un copil de aiurea care se întreabă dacă el, ea sau «they» are un loc în familia sa, dacă crezi în tine însuţi sau în ţara ta, convingerea îţi va fi întărită”, a declarat el, folosind în engleză pronumele neutru.

”ÎNTÂRZIERE INACCEPTABILĂ”

Potrivit rezultatelor parţiale actualizate, Pete Buttigieg a obţinut 26,8% dintre delegaţi, iar Bernie Sanders 25,2%. Elizabeth Warren, altă reprezentantă a aripii stângi a partidului, se clasează a treia, cu 18,4%, urmată de Joe Biden (15,4%) şi senatoarea moderată Amy Klobuchar (12,6%).

Preşedintele Partidului Democrat din Iowa Troy Price a prezentat scuze din cauza întârzierii ”inacceptabile” în publicarea rezultatelor, cauzată, afirmă el, de o problemă informatică la aplicaţia folosită în raportarea datelor de la secţiile de votare.

El a garantat datele raportate - verificate cu ajutorul unor versiuni pe hârtie. ”Ştim că aceste cifre sunt exacte”, a declarat Troy Price, care a promis să publice rezultatele complete imediat ce este posibiil.

Bernie Sanders şi Pete Buttigieg au revendicat luni seara amândoi victoria.

Preşedintele Donald Trump a jubilat faţă de haosul din Partidul Democrat, care speră să-l dea afară de la Casa Albă în noiembrie, scriind pe Twitter că acest ”spectacol” ilustrează ”incompetenţa” adversarilor săi.

Însă problemele informatice depăşesc cadrul politic. Numeroşi aleşi şiexperţi în alegeri şi în securitate cibernetică sunt îngrijoraţi să vadă încă o dată fiabilitatea procesului electoral american zdruncinată de un amestec de disfuncţionalităţi şi amatorism.

Tabăra Trump a intrat în această breşă, insinuând că întârzierea ascunde o trişare.

”Haosul a creat un mediu propice dezinformării online, ceea ce subminează şi mai mult încrederea în procesul democratic”, a criticat aprig senatorul democrat Mark Warner, care se ocupă de spionaj şi informaţii în Senat.

CANDIDAT GAY

Din punct de vedere politic, absenţa unui învingător oficial a stricat impulsul alegerilor primare, în care uniii candidaţi au investit timp şi bugete considerabile de un an sau mai bine.

Învingătorul din Iowa apare de obicei triumfător pe prima pagină a ziarelor de a doua zi şi se serveşte de acest succes ca de o trambulină către scrutinele următoare, începând cu cel din New Hampshire. Alegerile primare urmează să fie organizate de această dată de către autorităţile statului ca un scrutin cu buletin de vot.

Bazându-se pe propriile estimări, senatorul Bernie Sanders, un campion al aripii stângi, a revendicat victoria în Iowa luni. El ar putea să o facă din nou pe baza numărului voturilor, care este uşor diferit faţă de numărul delegaţilor, din cauza regulilor de atribuire în duncţie de comitat şi circumscripţie.

Pete Buttigieg intenţionează să-i ia lui Joe Biden flacăra aripii moderate şi întinde mâna alegătorilor lui Donald Trump.

Iowa îşi apără cu mândrie sistamul de caucus-uri, pe care-l laudă drept un exerciţiu de democraţie pură, însă participarea este relativ slabă. Din patru în patru ani, criticii se ridică de asemenea împotriva importanţei disproporţionate acordate acestui mic stat şi celor câteva mii de alegători ai săi, nereprezentativi pentru ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.