Compania de stat Romgaz, unul din cei doi mari producători de gaze din România, vrea să achiziţioneze servicii jurdice pentru a negocia cumpărarea unei cote de participare de la gigantul american ExxonMobil pe perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Subiectul se află pe ordinea de zi a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din 11 martie.

”Aprobarea achiziţionării de servicii juridice de consultanţă, de asistenţă şi/sau de reprezentare externă a Romgaz pentru negocierea şi după caz achiziţia unei cote de participare de la ExxonMobil pe perimetrul offshore XIX Neptun Deep”, arată convocatorul transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Premierul Ludovic Orban a vorbit luna trecută despre intenţia Exxon Mobil de a vinde participaţia de 50% pe care o are la proiectul din Marea Neagră şi a precizat că ar putea exista un consorţiu format din Romgaz, OMV Petrom şi o altă firmă care să facă o ofertă.

La rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că o prioritate a mandatului său este ca exploatările din Marea Neagră să se realizeze, în cel mai scurt timp, însă a transmis companiei Exxon că, dacă doreşte să plece, ”să respecte legislaţia românească pe care au folosit-o când au intrat”.

”Aceste exploatări reprezintă şi o consolidare a securităţii naţionale, nu doar o dezvoltare economică. Mi-aş dori ca Exxon să continue operaţiunile în România. În cazul în care din motive interne doresc să plece, le recomand să respecte legislataţia românească pe care au folosit-o când au intrat, adica HG pentru transferul de licenţă”, a transmis Popescu.

Grupul american a informat în scris cel puţin trei actori implicaţi în proiectul din Marea Neagră că are intenţia este să plece: Guvernul României, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi OMV Petrom, compania care este partener în proiect.

Exxon Mobil şi OMV Petrom explorează blocul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, unde rezultatele preliminare au indicat rezerve de 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze (România consumă 11 miliarde pe an), însă companiile au amânat decizia de a merge mai departe cu etapa de extracţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.