Banca centrală a Chinei va suplimenta luni lichidităţile cu 1.200 de miliarde de yuani (174 miliarde dolari), prin intermediul unor operaţiuni repo inverse, la redeschiderea pieţelor financiare după vacanţa pentru Anul Nou chinezesc, pe fondul epidemiei provocate de noul coronavirus. Guvernul chinez promite că va ajuta companiile să îşi reia activităţile, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile chineze s-au angajat să folosească o serie de instrumente de politică monetară pentru a asigura menţinerea lichidităţilor la un nivel rezonabil de ridicat şi să susţină firmele afectate de epidemie, care a provocat până în prezent 305 decese, unul singur în afara Chinei.

Banca Populară a Chinei a făcut anunţul duminică, adăugând că lichidităţile totale din sistem vor fi cu 900 de miliarde de yuani mai ridicate faţă de aceeaşi perioadă din 2019.

Investitorii se pregătesc pentru o şedinţă volatilă pe pieţele financiare chineze, luni, la reluarea tranzacţiilor, după vacanţa care a fost prelungită de guvern.

Pieţele de acţiuni, valutară şi de obligaţiuni din China au fost închise din 23 ianuarie şi ar fi trebuit să fie deschise vinerea trecută.

Autoritatea de reglementare a pieţei financiare a anunţat că redeschiderea nu va mai fi amânată.

Instituţia a precizat că firmele afectate de epidemie vor putea să solicite firmelor de brokeraj prelungirea extinderii acordurilor pentru tranzacţii cu acţiuni sau a termenelor de maturitate ale obligaţiunilor coprporative.

Autoritatea analizează că lansarea unor instrumente de hedging pentru piaţa de acţiuni din categoria A, pentru a tempera panica, şi va suspenda şedinţele de seară pentru tranzacţionarea contractelor futures, începând de luni.

China este tot mai izolată în urma măsurilor luate de alte ţări pentru restricţionarea călătoriilor şi a suspendării zborurilor de către companiile aeriene, în timp ce guvernele îşi evacuează cetăţenii, toate acestea riscând să încetinească creşterea celei de-a doua mari economii din lume.

Secretarul american pentru Comerţ Commerce Wilbur Ross a afirmat recent că virusul ar putea forţa companiile să îşi reevalueze lanţurile de furnizori, fiind posibil ca unele locuri de muncă să revină în Statele Unite.

Guvernul chinez a anunţat că va ajuta firmele care produc bunuri de primă necesitate să îşi reia activitatea cât mai curând posibil, a relatat televiziunea CCTV, citâd o şedinţă condusă de premierul Li Keqiang.

Secretarul pentru Finanţe din Hong Kong, Paul Chan, a spus că riscul ca economia regiunii, afectată de protestele anti-guvernamentale de anul trecut, să se contracte în continuare a crescut din cauza epidemiei.

Activităţile de catering, retail, turism şi de consum, care au fost afectate în ultimele şase luni, ”vor intra într-o iarnă grea”, a spus Chan.

La Beijing, unele mall-uri au rămas deschis în timpul vacanţei prelungite, iar angajaţi purtând măşti chirurgicale au stat în faţa magazinelor oferindu-se să ia temperatura clienţilor. Multe alte magazine şi cafenele din capitală şi alte oraşe au optat să rămână închise.

”Nu putem lucra şi nu avem venituri. Aş prefera să lucreze decât să stau aceasă şi să nu fac nimic”, a declarat un angajat de 32 de ani al unui angajat al unui restaurant din Beijing.

Unele firme de livrări de mâţncare din Shanghai şi Beijing au început să prezinte o notă cu temperaturile lucrătorilor care au pregătit, împachetat şi livrat mâncarea, pentru a demonstra clienşilor că nu sunt bolnavi, potrivit clienţilor.

Interzicerea călătoriilor, evacuări

Oraşul Wuhan este în carantină, drumurile sunt blocate, transporturile publice suspendate.

O serie de evenimente sportive au fost suspendate. Organizatorii curselor de automobile electrice Formula E series au anunţat duminică că au abandonat planurile de a organiza o cursă în oraşul Sanya, luna viitoare.

O serie de ţări şi-au intensificat controalele la graniţe. Singapore şi Statele Unite au anunţat vineri  măsuri de interzicere a accesukui pe teritoriul lor a străinilor care au vizitat recent China, iar Australia le-a urmat exemplul sâmbătă.

Rusia începe luni şi marţi evacuarea cetăţenillor săi din China, au relatat agenţiile Interfax şi TASS.

Filipine a extins interzicerea călătoriilor pentru a include toţi străinii din China.

Peste 100 de germani şi membrii familiilor lor au aterizat sâmbătă la Frankfurt, evacuaţi din Wuhan. Doi dintre ei au virusul, pe lângă alţi opt cazuri din Germania, persoanele respective fiind în carantină.

Aproximativ 250 de indonezieni au fost evacuaţi din Hubei.

Japonia urmează să trimitî încî un avion charter în China, la jumătatea săptămânii, pentru a repatria japonezi care se află încă în Hubei, a anunţar duminică Ministerul de Externe.

Tokyo a interzis străinilor care au fost în Hubei să intre în Japonia, iar Coreea de Su a va impune o măsură similară începând de marţi, a anunţat premierul Chung Sye-kyun.

La Washington, consilierul pentru securitate Robert O’Brien a spus că Statele Unite au oferit să trimită personal medical şi alţi profesionişti în domeniul sănătăţii, dar Neijingul nu a acceptat încă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.