Somalia a declarat stare de urgenţă naţională din cauza invaziei de lăcuste, potrivit BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Agriculturii a spus că insectele reprezintă „o ameninţare majoră pentru fragila situaţie a securităţii hranei”.

Există temeri că situaţia nu va fi controlată până în aprilie, când va începe recoltatul.

Naţiunile Unite au transmis că roiurile din Somalia şi Etiopia sunt cele mai mari din ultimii 25 de ani.

Kenya nu s-a mai confruntat cu o ameninţare atât de mare a invaziei de lăcuste de 70 de ani, potrivit Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a ONU.

Somalia este prima ţară din regiune care declară urgenţă din această cauza. 

Din cauza instabilităţii privind securitatea din Somalia, avioanele nu pot fi folosite pentru a împrăştie insecticide.

În luna ianuarie, FAO a cerut ajutor internaţional pentru a stârpi roiurile din Cornul Africii, avertizând că numărul lăcustelor din regiune ar putea creşte de 500 de ori până în luna iunie.

Roiurile s-au răspândit în estul Africii din Yenem, peste Marea Roşie, după ploile abundente din 2019 care au creat condiţii propice pentru  insecte. 

Lăcustele pot călători până la 150 de kilometri într-o zi. Fiecare insectă adult poate mânca într-o zi cantate de hrană egală cu greutatea corpului.

În decembrie, un avion de pasageri a fost forţat din cauza unui roi de lăcuste să îşi schimbe ruta şi a aterizat în siguranţă în capitala Addis Ababa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.