Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat vineri anumite ţări arabe de comiterea unei ”trădări” prin faptul că au rămas ”tăcute” faţă de planul american menit, potrivit preşedintelui american Donald Trump, să soluţioneze conflictul israeliano-palestinian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ţările arabe care susţin un asemenea plan comit o trădare atât faţă de Ierusalim, cât şi faţă de propriul lor popor şi, mai important, faţă de toată umanitatea”, a acuzat Erdogan într-un discurs susţinut în faţa unor lideri din partidul său, AKP, la Ankara.

”Arabia Saudită este tăcută. Când îţi vei face auzită vocea? Oman, Bahrain, la fel. Guvernul din Abu Dhabi aplaudă. Ruşine. Ruşine să vă fie!”, a tunat Erdogan.

Erdogan, un aprig susţinător al cauzei palestiniene, a apreciat miercuri că acest plan, care prezintă Ierusalimul drept ”capitala indivizibilă a Israelului” este ”absolut inacceptabil”.

”Turcia nu recunoaşte şi nu acceptă acest plan care aneantizează Palestina şi pune mâna pe Ierusalim”, a insistat Erdogan vineri.

”Ierusalimul este linia noastră roşie”, a repetat el.

Ierusalimul este unul dintre punctele de fricţiune în relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite, deja tensionate în numeroase dosare internaţionale.

Liderii turci au criticat cu virulenţă iniţiativa preşedintelui Trump, care a recunoscut în 2017 Ierusalimul drept capitala Israeluui şi şi-au mutat în acest oraş ambasada de la Tel Aviv.

Presa turcă apropiată puterii atacă cu regularitate anumite ţări arabe, mai ales Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite (EAU), pe care Ankara le acuză că s-au apropiat de israel pe fondul ostilităţii faţă de Iran.

Relaţiile Turciei cu cele două ţări s-au degradat după asasinare la Istanbul, în 2018, a editorialistului saudit Jamal Khashoggi.

În pofida tensiunilor, Erdogan atacă rareori în mod frontal Riadul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.