Forţa nu stă în ”splendoarea izolării”, a avertizat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, lăudând ”forţa uniunii” cu câteva ore înainte de plecarea istorică a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), vineri, la ora locală 23.00 (sâmbătă, 1.00, ora României), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-o conferinţă de presă, alături de preşedinţii altor două instituţii europene, Charles Michel (Consiliu) şi David Sassoli (Parlement), Ursula von der Leyen l-a citat pe Jean Monnet, părintele fondator al Europei: ”eu nu sunt optimist, eu nu sunt pesimist, eu sunt hotărât”.

Ea a subliniat ”elanul politic” cunoscut de la începutul istoriei sale de către UE, ”devenită o putere economică”.

”Experienţa ne-a arătat că forţa nu stă într-o splendidă izolare, ci în Uniunea noastră unică” în lume, a continuat ea, referindu-se la atitudinea britanicilor.

Ea şi-a exprimat dorinţa ”celui mai bun parteneriat posibil” cu Londra după divorţ, subliniind însă că ”va exista mereu o diferenţă” faţă de o apartenenţă la Uniune.

Întrebată ce pierde UE odată cu plecarea Regatului Unit, preşedinta CE a răspuns că Uniunea pierde un membru care era ”foarte pragmatic”, ”cu o viziune clară asupra chestiunilor economice”, ”nu întotdeauna uşor, dar cei 27 nu sunt aşa mereu”.

”Aceasta este alegerea făcută de către poporul britanic de a fi singur, iar noi o respectăm. Însă rămânem vecini”, a subliniat ea. ”Avem multe lucruri în comun şi trebuie să dovedim lumii să putem fi vecini şi coopera strâns, este ceea ce vom strădui să facem”, a spus ea.

”Istoria nu se opreşte aici”, a declarat David Sassoli, care a salutat ”o enormă oportunitate” pentru Uniune.

În contextul în care Londra şi Bruxellesul urmează să-şi negocieze viitoarea relaţie în perioada de tranziţie, până la sfârşitul lui 2020, negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier urmează să-şi prezinte luni priorităţile mandatului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.