Morminte vechi de 3.000 de ani ale unor preoţi de rang înalt şi care conţin sarcofage din piatră şi din lemn au fost descoperite la sud de Cairo, a anunţat joi ministrul egiptean al Antichităţilor, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şaisprezece morminte, conţinând în total 20 de sarcofage dintre care unele gravate cu hieroglife, au fost dezgropate de o echipă de arheologi egipteni din situl Al Gharafa, în regiunea oraşului Minya, la 300 de km sud de Cairo, a indicat ministrul.

Ele adăpostesc rămăşiţele mai multor preoţi ai zeului Thot, cu corp de om şi cap de ibis, precum şi unele ale unor importanţi demnitari din Egipt. Şi sunt vechi de aproape trei milenii. 

Unul dintre sarcofage, din piatră, este dedicat zeului faraonic Horus, cu cap de şoim, fiul lui Isis şi al lui Osiris. Gravată pe piatră, o reprezentare a zeiţei Nut este considerată drept mama tuturor aştrilor, care îşi întinde aripile pe sarcofag. 

Arheologii au descoperit de asemenea 10.000 de figurine din faianţă albastră şi verde, 700 de amulete în formă de scarabeu, dintre care unele din aur pur, precum şi o amuletă reprezentând o cobră înaripată.                

Au fost descoperite şi vase canopice care erau destinate să găzduiască organele decedaţilor.   

În ultimii ani, autorităţile egiptene au căutat să promoveze descoperirile arheologice pentru a relansa turismul în ţară. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.