Americanul Dylann Roof, autorul unui atac rasist care a şocat lumea, a făcut apel împotriva pedepsei cu moartea, la care a fost condamnat după ce a fost găsit vinovat de uciderea a nouă enoriaşi de culoare într-o biserică din statul South Carolina, în 2015, în contextul în care avocaţii săi au susţinut că tânărul era iresponsabil penal în timpul procesului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest adept al supremaţiei albilor, în vârstă de 22 de ani la momentul faptelor, a fost autorizat să se apere el însuşi în timpul procesului, în pofida faptului că suferea, potrivit experţilor, de ”tulburări schizofrenice, autism, angoase şi depresie”, subliniază avocaţii într-o cerere de apel depusă marţi.

Tânărul şi-a recuzat avocatul, pentru că nu voia ca tulburările sale psihologice să fie dezvăluite şi nu a prezentat argumente în apărarea sa, întrucât ”el credea că avea să fie eliberat din închisoare de către naţionalişti albi la sfârşitul războiului rasist”, pe care spera să-l declanşeze prin fapta sa, explică avocaţii, bazându-se pe concluziile mai multor experţi citaţi în cursul instrucţiei.

”Nu e nimic în neregulă cu mine pe plan psihologic”, tuna Dylann Roof la tribunal, dezavuându-şi avocatul, pe David Bruck, care îl considera drept un ”prizonier al delurilor sale”.

Avocaţii tânărului reproşează tribunalului care l-a judecat faptul că a îndepărtat, până la urmă, mărturiile experţilor, ”cu scopul de a judeca rapid acest caz”, iar procurorilor faptul că l-au catalogat pe inculpat drept un ”ucigaş calculat care nu prezenta niciun semn de tulburări mentale”.

Aceste decizii, denunţă avocaţii, au împiedicat juraţii să ajungă la un verdict echitabil, iar Dylann Roof a fost condamnat la moarte în ianuarie 2017.

Juriul a reţinut drept circumstanţe agravante premeditarea acestor omoruri şi absenţa remuşcării.

La 17 iunie 2015, după o pregătire minuţioasă, el a pretins că participă la un catehism într-o biserică din Charleston, după care a deschis focul de 77 de ori asupra participanţilor la adunare.

Atacul armat a marcat opinia publică, întrucât viza o biserică-simbol a luptei afroamericanilor împotriva sclaviei.

Emanuel African Methodist Episcopal Church reuneşte cea mai veche comunitate de culoare de la Charleston, un oraş istoric din epoca plantaţiilor, situat în sud-estul Statelor Unite.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.