Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) aprobat încetarea delegării procurorului Marius Bulancea în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA, după ce a fost detaşat la Parchetul European.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secţia pentru procurori a CSM a luat în discuţie, în şedinţa de marţi, referatul privind încetarea delegării procurorului Marius Bulancea din funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

”Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea delegării în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a domnului procuror BULANCEA MARIUS BOGDAN începând cu data de 01.02.20202, ca urmare a detaşării sale în funcţia de „Law officer” la Parchetul European, pentru o perioadă de 3 ani”, a transmis, miercuri, CSM.

Parchetul European este condus de fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, care are un mandat de şapte ani.

Decizia privind numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european a fost semnată, în 23 octombrie 2019, de preşedintele Parlamentului European David Sassoli şi de către ministrul finlandez al Afacerilor Europene Tytti Tuppurainen.

În 30 octombrie 2019, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind eliberarea din funcţia de procuror a Laurei Codruţa Kovesi.

Parchetul European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism. 

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European are sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.