Echipa legală a preşedintelui american Donald Trump a cerut marţi Senatului să îl achite în procesul pentru destintuire, afirmând că ”este timpul ca acest lucru să se încheie” şi încercând să marginalizeze acuzaţiile explozive ale fostului consilier de securitate naţională John Bolton legate de comportamentul lui Trump, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Avocaţii lui Trump au încheiat marţi a treia şi ultima zi a pledoariei de deschidere, în timp ce problema crucială a convocării martorilor, inclusiv a lui Bolton, este rămasă încă nerezolvată într-un Sentat controlat de colegii republicani ai preşedintelui, care vor vota aproape sigur pentru menţinerea acestuia în funcţie.

”Alegerile sunt la câteva luni distanţă. Poporul american are dreptul să îşi aleagă preşedintele. Inversarea alegerilor trecute şi amestecul masiv în alegerile viitoare ar provoca daune grave şi durabile poporului Statelor Unite şi ţării noastre măreţe. Senatul nu poate permite ca acest lucru să se întâmple. Este momentul ca acest lucru să se încheie, aici şi acum. Aşa că cerem Senatului să respingă aceste articole pentru destituire”, a afirmat avocatul Casei Albe Pat Cipollone.

Următoarea fază a procesului implică întrebări din partea a 100 de senatori avocaţilor care îl reprezintă pe Trump şi celor şapte democraţi din Camera Reprezentanţilor care au avut rolul de procurori.

Pe 18 decembrie, Camera Reprezentanţilor, condusă de democraţi, l-a inculpat pe Trump, om de afaceri transformat în politician, sub acuzaţiile de abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului, legate de cererea sa ca Ucraina să îl investigheze pe rivalul său politic, democratul Joe Biden.

Adam Schiff, care a fost săptămâna trecută procurorul şef democrat în argumentarea cazului împotriva lui Trump, a afirmat că rămâne întrebarea dacă procesul va fi sau nu corect, republicanii refuzând până acum să permită declaraţiile vreunui martor sau prezentarea unor dovezi noi.

”Un proces corect implică martori şi documente”, a declarat Schiff reporterilor.

Senatul ar putea rezolva problema dacă să convoace sau nu martori vineri sau sâmbătă.

Echipa legală a lui Trump a încercat să minimizeze importanţa cărţii nepublicate a lui Bolton, care descrie rolul central al lui Trump în campania de presiuni pentru convingerea Ucrainei să îl investigheze pe Biden, un candidat de frunte pentru nominalizarea drept reprezentant al democraţilor în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Contrazicându-l direct pe Trump în descrierea evenimentelor, Bolton a scris în manuscris că preşedintele i-a spus că vrea să blocheze ajutorul militar de 391 de milioane de dolari destinat Ucrainei până când Kievul va deschide investigaţii împotriva lui Biden şi a fiului acestuia, Hunter, potrivit New York Times.

Bolton a plecat de la Casa Albă în septembrie. Trump a spus că l-a concediat pe Bolton, în timp ce acesta a susţinut că a demisionat din cauza neînţelegerilor legate de politici.

Trump a negat că i-a spus lui Bolton că vrea să se folosească de ajutorul destinat Ucrainei ca de un mijloc de presiune pentru a convinge Ucraina să îi investigheze pe cei doi Biden. Preşedintele a negat şi orice fel de ”quid pro quo”, termenul latin care înseamnă favor pentru favor, în relaţiile cu Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.