Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, afirmă că includerea spitalelor private în programele de sănătate a început în 2014, spunând că noutatea ordonanţei de acum "este posibilitatea de a se trata aceşti pacienţi critici de către centrele private fără nicio coplată". "Este vorba despre a înlătura orice discriminare, de a pune pacientul în centrul sistemului şi pacientul să îşi aleagă medicul şi spitalul în care are încredere. (...) Avem o populaţie care îmbătrâneşte, avem din ce în ce mai mulţi pacienţi şi avem un program de construcţie a spitalelor noi. Este important ca pacienţii pe care îi avem acum, în aşteptarea construcţiei spitalelor noi, să fie bine trataţi", susţine el.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Victor Costache a spus, marţi seară, la Digi 24, că trebuie făcută diferenţa între programele care se derulează prin Ministerul Sănătăţii şi programele care se derulează prin Casa Naţională de Sănătate, arătând că la MS sunt programe de prevenţie şi sunt programele din acţiunile prioritare, programe foarte importante, deoarece sunt pacienţii critici, cu infarct miocardic, cu accident vascular cerebral.

"Prin această modificare legislativă, având în vedere că avem cel mai mic număr de centre de tratament al accidentului vascular cerebral, se dă posibilitatea centrelor private care au această expertiză şi care au criterii foarte stricte impuse de comisiile de specialitate şi care evaluează numărul de medici, capacitatea de diagnostic, dotarea materială pentru a fi incluse în aceste programe. Pacienţii din aceste programe de urgenţă ale Ministerului Sănătăţii nu plătesc nimic, este exclusă orice coplată. Apoi sunt aşa-numitele programe curative, care se desfăşoară prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi odată ce va fi implementat noul contract cadru, din aprilie, se introduc în premieră aceste programe pe baza unui serviciu complet şi pacienţii nu vor avea de plătit coplata", a explicat ministrul.

El a afirmat că nu se pot moderniza toate centrele terapeutice şi că "sunt manevre şi intervenţii care nu sunt prinse în programele de sănătate şi sunt cuantificate de Casa, la care rămâne coplata, dar nu fac prevederea acestei ordonanţe".

"Pacientul poate să meargă la orice spital privat, dar cele care sunt incluse în programele de sănătate. (...) Această includere a spitalelor private în programele de sănătate a debutat în 2014. De atunci desfăşoară programe de sănătate. Un exemplu foarte bun este programul de radioterapie, care este decontat la costuri reale. Este aproape echivalent cu felul în care sunt concepute programele europene. Pacienţii nu plătesc nici la spitalul de stat şi nici la privat pentru radioterapie. Şi acest model îl vom implementa şi la restul programelor", a arătat el.

Costache a spus că noutatea acestei ordonanţe este posibilitatea de a se trata aceşti pacienţi critici de către centrele private fără nicio coplată.

"Este vorba despre a înlătura orice discriminare, de a pune pacientul în centrul sistemului şi pacientul să îşi aleagă medicul şi spitalul în care are încredere. În România, din păcate, atât spitalele publice, cât şi cele private sunt debordate de numărul de pacienţi. Avem o populaţie care îmbătrâneşte, avem din ce în ce mai mulţi pacienţi şi avem un program de construcţie a spitalelor noi. Este important ca pacienţii pe care îi avem acum, în aşteptarea construcţiei spitalelor noi, să fie bine trataţi", a afirmat el.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că sunt foarte multe liste de aşteptare, iar pe holurile spitalelor sunt "chiorchine de pacienţi care aşteaptă şi acest fenomen trebuie să înceteze".

Costache a mai spus că sunt mai multe programe de modernizare a sistemului de transfuzii din România.

"Acest sistem absolut critic din medicina din România este la baza tratării pacienţilor din spitale. Am avut pe directoarea Centrului Naţional de Transfuzii şi vă putem asigura că sângele din România este conform, toate testele sunt făcute, în schimb este o problemă cu infrastructura, este o problemă care datează de zeci de ani şi avem prevăzut în programul de modernizare a infrastructurii din sănătate o linie dedicată infrastructurii centrelor de transfuzii. Este un program finanţat de Comisia Europeană, avem altul dedicat institutelor de medicină legală", a afirma el.

Ministrul Sănătăţii a dat asigurări că transfuziile sunt "foarte sigure".

"Poate infrastructura este depăşită, dar în această infrastructură depăşită funcţionează specialişti foarte buni, şi transfuziile sunt foarte sigure. Să evităm să transmitem mesaje false în rândul populaţiei. Toţi pacienţii pot să fie absolut siguri că sângele este sigur. Trebuie modernizată infrastructura şi o vom face", a subliniat el.

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care prevede modificarea Legii privind reforma în sănătate, în sensul în care programele naţionale de sănătate - finanţate de stat – vor putea fi derulate ”unitar” de către furnizori publici şi privaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.