Mult aşteptatul plan de pace în Orientul Mijlociu al preşedintelui american Donald Trump prevede înfiinţarea statului Palestina cu capitala în anumite părţi ale Ierusalimului de Est, dezvăluie oficiali americani, punând astfel capăt unor speculaţii cu privire la abandonarea de către administraţia sa, în pregătirea acestei propuneri, fără susţinerea liderilor palestinieni, a soluţiei ”cu două state” la îndelungatul conflict israeliano-palestinian, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Teritoriul aflat în prezent sub controlul palestinienilor urmează să să fie mai mare de dublu decât teritoriului actual, prevede planul, care urmează să fie dezvăluit marţi, potrivit acestor oficiali.

Însă el recunoate totodată suverniatea Israelului în majoritatea coloniilor din Cisiordania, un lucru faţă de care palestinienii probabil că vor obiecta, scrie AP.

Palestinienii au respins propunerea americană, acuzându-l pe Trump de părtinire în favoarea Israelului, în contextul în care locatarul Casei Albe a promovat politici care au consolidat expansiunea israeliană.

Planul prevede de asemenea o suspendare pe o perioadă de patru ani a construirii unor noi colonii israeliene, o perioadă în care un acord cuprinzător urmează să fie negociat, declară pentru AP aceşti oficiali sub protecţia anonimatului înainte ca Trump să anunţe planul.

Însă era neclar imediat dacă această suspendare poate fi prelungită, în cazul în care nu se ajunge la un acord în patru ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.