Fostul consilier în probleme de securitate naţională al lui Donakd Trump John Bolton şi-a împărtăşit îngrijorarea, în 2018, secretarului american al Justiţiei Bill Bar cu privire la tendinţa preşedintelui american de a face favoruri unor autocraţi, potrivit unui fragment din cartea sa care urmează să fie publicată, citat de ziarul Yhe New York Times (NYT), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În manuscrisul său, Bolton relatează o întâlnire cu secretarul Justiţiei Bill Barr, dezvăluie în ediţia de luni NYT.

În cursul acestei discuţii, John Bolton îşi exprimă îngrijorarea faţă de favoruri făcute de către Donald Trump liderilor turc Recep Tayyip Erdogan şi chinez Xi Jinping, ridicând, împotriva avizului Guvernului său, sancţiuni americane impuse firmei de telecomunicaţii chineze ZTE.

Tot potrivit manuscrisului citat de NYT, Barr i-a răspuns că şi el este îngrijorat de influenţa exercitată de Trump în anchete în curs în Statele Unite vizând întreprinderi cu sediul în Turcia şi în China.

Această conversaţie ”subliniază faptul că neliniştea cu privire la aparentul gust al lui Trump pentru lideri autoritarişti, exprimată mult timp de experţi şi opozanţi, exista de asemenea în rândul unora dintre membrii de cel mai înalt rang ai Guvernului său”, subliniază NYT.

Ziarul a dezvăluit duminică faptul că, în aceeaşi carte, Bolton confirmă că Trump a condiţionat un ajutor militar destinat Ucrainei de deschiderea de către Kiev a unei anchete cu privire la un rival politic, fostul vicepreşedinte democrat Joe Biden, candidat în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Aceste dezvăluiri explozive ale lui John Boltin au pus în dificultate apărarea preşedintelui luni, la reluarea procesului de destituire în Senatul american şi pare să pună în mişcare liniile în rândul senatorilor republicani, dintre trei au sugerat că ar vota în favoarea convocării fostlui consilier al lui Trump, aşa cum cer democraţii, la audieri în proces.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.