Sute de muncitori şi o armată de excavatoare muncesc la periferia oraşului chinez Wuhan, pentru a construi contra-cronomentru un spital de 1.000 cu paturi în lupta împotriva pneumoniei virale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Trebuie să ne grăbim pentru a lupta împoriva epidemiei”, declară pentru AFP un muncitor în vârstă de aproximativ 30 de ani, care preferă să rămână anonim.

Într-un oraş plasat în carantină de facto de joi, el spune că munceşte timp de nouă ore pe zi, ”uneori mai mult, alteori mai puţin, depinde de nevoi”.

În oraşul care este epicentrul noului coronavirus, spitalele sunt depăşite de afluxul bolnavilor, afectaţi de pneumonie sau care se tem că s-au îmbolnăvit.

Autorităţile au lansat, astfel, construcţia a două spitale suplimentare, care urmează să fie finalizate într-un timp-record.

Potrivit presei publice, construirea primului spital a început vineri şi se încheie la 3 februarie. Stabilimentul, numit ”spitalul zeului de foc”, o divinitate propice împotriva bolilor, urmează să aibă o suprafaţă de 25.000 de metri pătraţi.

Un al doilea spital, cu 1.300 de paturi, urmează să fie ridicat în decurs de două săptămâni. El este dedicat ”zeului fulgerului”.

”HAI WUHAN!”

Cele două spitale urmează să primească exclusiv victime ale noului coronavirus.

”Bolnavii trebuie izolaţi şi îngrijiţi cât mai rapid posibil”, declară pentru AFP Chen Bingzhong, un fost oficial de rang înalt de la Ministerul Sănătăţii. ”Puterea contagiunii acestui virus este foarte mare. El riscă să contamineze alţi pacienţi şi persoanlul medical”.

La aproximativ 20 de kilometri sud-vest de centrul oraşului, şantierul se ridică la marginea unui drum cu două benzi în ambele sensuri. Unul dintre sensurile de circulaţie este oprit, pentru a lăsa loc zecilor de camioane şi utilaje de terasament.

”Hai Wuhan!”, se poate citi pe o banderolă agăţată în faţa unui camion, care reia astfel strigătul adunării care a cuprins oraşul de când este rupt de lume.

În spatele unor palisade, o forfotă de excavatoare încarcă camioane cu pământ, în timp ce alte buldozere nivelează solul viitorului spital, unde primii pacienţi urmează să vină într-o săptămână.

Tehnicieni instalează electricitate, alţii antene de tip G5. Alţii instalează tuburi de evacuare a apelor uzate.

Imobile locuite se află în apropiere.

Muncitori trimişi cu autocarul se supun unui control al temperaturii atunci când revin la locul de pauză, de cealaltă parte a drumului. Un gardian ”înarmat” cu un termometru electronic le ia în câteva secunde temperatura la nivelul frunţii.

TURE 24 DE ORE DIN 24

China a construit deja, la Beijing, un spital într-un timp-record - de o  săptămână -, în cursul epidemiiei sângeroase de SARS (sindromul respirator acut sever) din 2003. El a fost făcut din prefabrcate.

Potrivit agenţiei China Nouă, noul spital ridicat la Wuhan este conceput după acelaşi model.

Un reprezentant al unei întreprinderi de construcţii a declarat agenţiei că a ”mobilizat toţi muncitorii care au rămas la Wuhan”, în contextul în care mulţi au părăsit deja oraşul în concediu de Anul Nou chinezesc.

Ei ”muncesc în echipe, prin rotaţie, pentru a asigura o muncă de construcţie 24 de ore din 24”, a declarat el.

Însă ”a munci repede nu înseamnă a uita calitatea”, a declarat luni premierul Li Keqiang - care a efectuat o vizită la Wuhan. Spitalul urmează ”să asigure protecţia împotriva contaminării”, a declarat el, citat de postul radio Hubei.

Potrivit Guvernului, bugetul lucrărilor de construcţie şi de echipare a celor două spitale se ridică la 300 de milioane de yuani (39 de milioane de euro).

Zang, un muncitor care a sosit în urmă cu  trei zile dintr-o provincie vecină, declară pentru AFP că îşi va termina munca în trei zile.

Într-un oraş traumatizat de virus, el dă asigurări că nu-i este frică de nimic pe şantier. ”Nu sunt bolnavi”, spune el. ”Sunt toţi la spital”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.