Liga (extrema dreaptă) a lui Matteo Salvini a fost înfrântă în alegerile regionale din Emilia-Romagna, potrivit unor rezultate parţiale ale unui scrutin cu valoare de test pentru liderul suveranist italian, care conta pe acest scrutin simbolic pentru a recuceri puterea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele în exerciţiu al regiunii Stefano Bonaccini de la Partidul Democrat (PD, centru-stânga) o devansează clar, cu un scor în jur de 50% din voturile exprimate, pe adversara sa Lucia Borgonzoni de la Liga, cu aproximativ 43% din voturile exprimate, potrivit unor proiecţii realizate pe baza numărării buletinelor de vot, efectuate luni la ora locală  2.00 (3.00, ora României).

Aceste alegeri au fost marcate de o prezenţa la urne puternică - 67,7% -, faţă de 37% în precedentul scrutin în 2014.

Reprezentanţii majorităţii aflate la putere - PD şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem) - au subliniat că acest scrutin nu are vreo incidenţă asupra Guvernului, în contextul în care liderul Ligii a anunţat că, în cazul unei victorii a taberei sale, avea să ceară luni demisia Executivului şi alegeri anticipate.

”După 70 de ani, a avut loc un adevărat meci (stânga-dreapta) în Emilia-Romagna. Altădată meciul s-ar fi încheiat înainte de a începe”, a declarat Matteo Salvini în faţa presei, fără să vrea să-şi recunoască în mod explicit înfrângerea, însă amintind că stânga era obişnuită să obţină victoriii zdrobitoare în scrutine în această regiune.

”Ceva se va schimba la Roma mâine”, a prezis el, evocând posibile repercusiuni asupra Guvernului.

Salvini a încercat să se consoleze, bucurându-se de victoria sigură - având în vedere avansul de 20 de puncte procentuale faţă de adversarul său - al candidatei de centru-dreapta Jole Santelli în alegerile regionale în Calabria.

”O TRAVERSARE A DEŞERTULUI?”

Având în vedere angajamentul său în prim-planul scrutinului, înfrângerea sa în Emilia-Romagna ar putea, potrivit unor observatori, să-l marcheze pe liderul extremeidrepte italiene ”la începutul unei lungi traversări a deşertului în opoziţie”.

Consolidat de sondaje la nivel naţional care creditează Liga în fruntea intenţiilor de vot, cu aproximativ 30%, şi drept primul partid din Italia, suveranistul spera ca o convocare rapidă a italienilor la urne avea să însemne pentru el o întoarcere la conducerea ţării.

O regiune prosperă situată în partea centrală a nordului peninsulei, cu ieşire la Marea Adriatică, Emilia-Romagna a fost mult timp un bastion al stângii, ale cărei valori prevalează în continuare în oraşele regiunii, în pofida faptului că dreapta a făcut incursiuni serioase în satele acesteia.

Candidata extremei drepte Lucia Borgonzoni, în vârstă de 43 de ani, a fost eclipsată de Matteo Salvini, care a străbătut regiunea, inundând reţelele de socializare cu imagini în care apare degustând specialităţi "Made in Italy" - jambon de Parma şi parmezan - cunoscute internaţional.

În tabăra adversă, preşedintele în exerciţiu al regiunii şi Stefano Bonaccini - reales - i-a opus în campanie buna gestionare şi rezultatele economice ale regiunii, care afişează un nivel al şomajului de 5,9% - faţă de 9,7% pe plan naţional - şi o creşere economică de 2,2% în 2018.

Principalul factor al stabilităţii majorităţii aflate la putere în Italia - slăbită de disensiuni - este temerea comună a unei întoarceri premature la urne care i-ar permite lui Matteo Salvini să revină la putere.

În afară de prezenţa puternică la urne, stânga a profitat de dinamica antisalvinistă creată de ”Sardine” - o mişcare a tineretului apărută în regiune în urmă cu două luni şi care a devenit rapid un simbol naţional al protestului faţă de extrema dreaptă.

Potrivit unor observatori, şeful Guvernului Giuseppe Conte şi Partidul Democrat - care guvernează împreună cu M5S - ar urma să fie consolidaţi de această victorie a stângii, pe care extrema dreaptă a venit să sfideze în fieful său istoric Emilia-Romagna.

Un apropiat al M5S, Conte este necesar însă să fie atent la efectele colaterale ale victoriei PD în Emilia-Romagna”, scria duminică Corriere della Sera, cel mai important cotidian italian, anticipănd acest scenariu.

Consolidat de rezultatul pe plan local, PD ar putea, potrivit ziarului, să încerce să-şi impună agenda politică aliatului său în Guvern, M5S, slăbit de o criză şi care, potrivit primelor proiecţii ar fi fost zdrobit atât în Emilia-Romagna, cât şi în Calabria.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.