Palestinienii ameninţă să se retragă din Acordurile de Pace de la Oslo - care încadrează relaţiile actuale între Israel şi Autoritatea Palestiniană (AP) -, în cazul în care preşedintele american Donald Trump îşi anunţă planul de pace în Orientul Mijlociu, declară reprezentanţi palestinieni pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cazul în care Donald Trump îşi anunţă proiectul, aşa cum a anunţat, până marţi, Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OLP) îşi rezervă dreptul de a se ”retrage din acordul interimar” - numele rezultatelor concrete ale negocierilor de la Oslo, a declarat pentru AFP Saeb Erekat, secretarul general al OLP.

”Acest plan va transforma ocupaţia temporară în ocupaţie permamentă”, denunţă el.

Palestinienii - care îi boicotează pe oficialii americani de la transferarea Ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim - au anunţat că nu au fost invitaţi la discuţii, la Washington, unde urmează să fie anunţat proiectul de pace al Statelor Unite în Orientul Mijlociu.

”Planul Trump este complotul secolului în vederea lichidării cauzei palestiniene”, a denunţat într-un comunicat Ministerul palestinian de Externe.

În urma ”acordului interimar” - cunoscut sub numele de ”Oslo II” - din septembrie 1995, încheiat între OLP şi Israel, Cisiordania este împărţită în ”Zona A” - sub control civil şi al securităţii palestiniene, ”Zona B” - sub controlul civil palestinian şi al securotăţii israeliene li ”Zona C” - sub control civil şi al securităţii israeliene.

Acest acord interimar urma să expire în 1999, însă a fost prelungit în mod tacit de către ambele părţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.