Influenta mătuşă a dictatorului nord-coreean Kim Jong Un, Kim Kyong Hui, şi-a făcut reapariţia în public pentru prima oară după mai mulţi ani, cu ocazia festivităţilor organizate la Phenian de Anul Nou lunar, scrie duminică presa oficială nord-coreeană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fiica lui Kim Il Sung, fondatorul Republicii Democratice Populare Coreea (RPDC), ea a jucat un rol de prim-plan în primii ani după preluarea conducerii regimului stalinist dinastic de către Kim Jong Un.

Kim Kyong Hui nu mai apăruse în public din 2013, după ce Kim Jong Un a ordonat execuţia soţului acesteia, Jang Song Thaek, căzut în dizgraţia dictatorului, în contextul în care era considerat la acea vreme al doilea cel mai important om al regimului şi mentorul numărului unu nord-coreean.

Presa oficială nord-coreeană a difuzat duminică imagini în care Kim Kyong Hui apare aşezată alături de Kim Jong Un la un spectacol, cu ocazia Anului Nou.

”Numeroşi observatori din Coreea de Nord au presupus că Kim Kyong Hui a fost exilată sau chiar ucisă după moartea soţului său, dar apariţia sa alături de numărul unu, şase ani mai târziu, este cu siguranţă o surpriză”, apreciază redactorul-şef NK News, o organizaţie cu sediul la Seul care observă Coreea de Nord.

Această apariţie alături de Kim Jong Un sugerează că mătuşa acestuia şi-a păstrat sau recuperat o poziţie influentă în culise, mai apreciază Oliver Hotham, notând că presa oficială a plasat-o pe Kim Kyong Hui pe poziţia a treia pe lista personalităţilor prezente la festivităţile de la Phenian.

Acesteia i s-ar putea atribui un ”nou rol important, consiliindu-l potenţial pe Kim Jong Un în probleme economice sau politice”, apreciază el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.