„Acasă”, filmul de debut al lui Radu Ciorniciuc, va avea premiera mondială, duminică, în competiţia internaţională de documentare a Sundance Film Festival, care are loc în perioada 23 ianuarie - 2 februarie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Acasă” este prima producţie românească selectată în competiţia de documentare din festival, iar pentru trei dintre cele cinci proiecţii programate la Sundance biletele au fost epuizate în urmă cu patru zile, potrivit unui comunicat remis News.ro.

Filmul spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în Delta Văcăreşti, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcăreşti, devenind primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit aventura prin care a trecut familia Enache: de la o viaţă în armonie cu natura la traiul plin de provocări din Capitală. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizaţiei, încercând să păstreze în acelaşi timp legătura cu natura şi armonia dintre ei, apar întrebări legate de locul lor în lume şi felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare.

Producţia România-Germania-Finlanda, bazată pe scenariul scris de Lina Vdovîi şi Ciorniciuc, după cartea cu aceleaşi nume lansată în 2017, concurează cu 11 documentare care vor fi prezentate în premieră mondială la festivalul din Utah.

La proiecţiile din cadrul festivalului vor participa regizorul Radu Ciorniciuc, Vali Enache, fiul cel mare al familiei Enache, producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan, Lina Vdovîi şi editorul filmului, Andrei Gorgan.

Titlul internaţional al filmului este „Acasă, My Home”. Posterul internaţional este realizat de Tuuli Gröhn, după o fotografie de Alex Gâlmeanu.

Documentarul „Acasă”, regizat de Radu Ciorniciuc, este produs de Monica Lăzurean-Gorgan, prin casa de producţie Manifest Film, în co-producţie cu HBO Europe, Corso Film (Germania), Kino Company (Finlanda), partener principal - UiPath Foundation. Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Televiziunii Române, Creative Europe, Cinelabs (Romania), Beep Studio (Cehia) şi este reprezentat internaţional de distribuitorul Autlook Filmsales.

Radu Ciorniciuc este jurnalist şi regizor. Este unul dintre fondatorii Casei Jurnalistului, a realizat reportaje pentru The Guardian, Al-Jazeera, Channel 4 News, ZDF şi a fost laureat la Premiile Superscrieri (Superscrierea anului 2014), Royal Television Society UK (2014), Amnesty International UK (2014) şi Harold Wincott Award for Business Economic and Financial Journalism (2016).

Sundance Film Festival a fost fondat de actorul Robert Redford în anul 1978, cu scopul declarat de a susţine iniţiativele artiştilor independenţi care promovează o viziune nouă asupra cinematografiei, mass-media, live performance, muzicii şi tehnologiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.