Trei pompieri americani au murit joi în prăbuşirea bombardierului lor cu apă, în sud-estul Australiei, unde incendiile de pădure câştigă din nou teren, din cauza rafalelor de vânt şi creşterii temperaturii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Criza sezonieră a incendiilor, catastrofală în acest an, a cunoscut în ultimele zile un răgaz, din cauza precipitaţiilor şi scăderii temperaturii. Însă bătălia împotriva flăcărilor a fost reluată joi, când s-a declarat situaţie de urgenţă la cel puţin şapte incendii.

La unul dintre aceste incendii, localizat în Snowy Mountains, în New South Wales, a plecat să lupte avionul de tip C-130 Hercules cu care turnul de control aerian a pierdut contactul cu puţin înainte de ora locală 13.00 (4.30, ora României).

Autorităţile au anunţat câteva ore mai târziu că cei trei americani de la bord au murit în prăbuşirea acestui avion bombardier cu apă într-o ”minge mare de foc” în apropiere de Cooma, la 120 de kilometri sud de Canberra.

Cauzele accidentului erau necunoscute imediat, însă şeful pompierilor din zonele rurale din New South Wales Shane Fitzsimmons a evocat mai devreme condiţii ”foarte dificile” pentru avione, din cauza rafalelor de vânt.

Ministrul Serviciilor de Urgenţă David Littleproud a apreciat că această tragedie ilustrează ”pericolele inerente” pe care pompierii sunt pregătiţi să le înfrunte pentru a-i salva pe ceilalţi. El a adus un omagiu ”fraternităţii pompierilor din întreaga lume”.

”PERICULOS SĂ LE PUI SĂ ZBOARE”

Autorităţile au anunţat că steagurile urmează să fie coborâte în bernă vineri, în New South Wales, din respect faţă de cei trei americani decedaţi.

Acest accident a crescut la cel puţin 32 numărul persoanelor moarte de la începutul crizei incendiilor de pădure din Australia.

Cei trei americani, care aveau o mare experienţă în lupta împotriva incendiilor, lucrau la societatea canadiană Coulson Aviation, care a fost angajată să vină în ajutor Australiei.

Coulson a anunţat că urma să trimită o echipă la locul accidentului. Autorităţile australiene au anunţat că această societate îşi blochează la sol întreaga flotă de bombardiere cu apă pe timpul anchetei.

O asemenea susţinere aeriană este crucială în lupta împotriva incendiilor, asigurată în principal pe teren de batalioane de voluntari.

Rafale de până la 90 de kilometri pe oră au fost anunţate joi. Însă Fitzsimmons a apreciat, înainte de anunţarea prăbuşirii, că vântul sufla mai puternic decât atât în sudul acestui stat devastat de luni de incendii.

”Una dintre marile provocări ale acestor rafale de vânt este că este dificil să pui avioane să zboare şi să oferi o susţinere aeriană eforturilor pompierilor la sol”, declara el.

”Încercăm să angajăm cele mai mari avioane şi cele mai mari elicoptere, însă este foarte dificil. Este prea periculos să le pui să zboare”.

PÂNĂ LA SFÂRŞITUL LUI MARTIE

Incendiile de pădure au loc anual pe imensa insulă-continent la sfârşitul verii australe. Însă sezonul incendiilor a fost de această ată mult mai timpuriu şi intens, din cauza unei secete care durează, alimentată de încălzirea globală.

Din septembrie, o suprafaţă de peste 100.000 de kilometri pătraţi - mai mare ca suprafaţa Portugaliei - a fost făcută cenuşă. Peste 2.000 de locuine au fost distruse.

Cercetători estimează că peste un miliard de animale au fost ucise în aceste incendii care ameninţă numeroase specii.

Vremea s-a schimbat brusc la sfârşitul săptămâniii trecute, cu fenomene meteorologice spectaculoase ca furtuni de nisip în anumite zone şi averse violente de grindină în alte părţi.

Precipitaţiile puternice care s-au abătut uneori au fost primite cu uşurare, permiţând stingerea unor focare. Însă ploile au complicat, paradoxal, operaţiunile de deblocare şi curăţare a anumitor zone.

Iar ziua de joi a fost marcată de revenirea unor călduri puternice şi rafale de vânt susceptibile să alimenteze incendiile.

Răcoare este prevăzută vineri. Însă sezonul incendiilor ”nu se termină aici în New South Wales pânăla sfârşitul lui martie”, a amintit Fitzsimmons.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.