Un psiholog care a fost angajatul CIA în administraţia lui George W. Bush, James Mitchell, considerat arhitectul programului de interogare aprofundată folosit în închisorile secrete ale Agenţiei Centrale americane de Informaţii, a justificat folosirea torturii săptămâna aceasta într-un tribunal militar în baza militară americană de la Guantanamo Bay, în Cuba, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aş face-o din nou azi”, a declarat James Mitchell marţi, în cadrul unor audieri pregătitoare în vederea procesului a cinci bărbaţi acuzaţi de faptul că au planificat atentatele de la 11 septembrie 2001.

Potrivit unui rezumat al procedurilor dinaintea procesului, dezvăluit miercuri de ziarul american The New York Times (NYT), fostul subcontractor CIA a explicat că, după atentatele de la 11 septembrie 2001, soldate cu 2.976 de morţi, el considera o ”datorie morală” să prevină orice nou atac.

”Protejarea vieţii americanilor era mai importantă decât disconfrotul teroriştilor care au ridicat în mod voit armele împotriva noastră”, a apreciat psihologul, care a recunoscut că a participat personal la mai multe sesiuni de simulare a înecului (”waterboarding”).

Procesul celor cinci bărbaţi acuzaţi de faptul că au planificat atentatele de la 11 septembrie - inclusiv ”creierul” autoproclamat al atacului, Khaled Sheikh Mohammed - urmează să înceapă în ianuarie 2021 la Guantanamo.

Cei cinci acuzaţi, deţinuţi de aproximativ 15 ani în această bază militară situată în extremitea de sud a Cubei, au fost inculpaţi în urmă cu zece ani, însă procedura s-a ”eternizat” din cauza extremei complexităţi a dosarului.

”AMÂNARE DUPĂ AMÂNARE”

Una dintre dificultăţi ţine de faptul că deţinuţii au fost supuşi unor ”proceduri de interogare aprofundate”.

Acesta este cazul lui Khaled Sheikh Mohammed - cunoscut drept KSM, după iniţialele numelui său -, arestat în pakistan în 2003, care a fost supus în numeroase rânduri ”waterboarding”-ului, înainte să fie transferat la Guantanamo în 2006.

Or justiţia americană nu consideră mărturisirile obţinute prin tortură drept probe admisibile, subliniază o juristă de la Amnesty International, Julia Hall.

”Mitchell a spus că depune mărturie pentru victime şi familii”, a declarat miercuri Hall, care asistă la procesul de la Guantanamo.

”Cu toate acestea, în mare parte din cauza tehnicilor de tortură pe care le-a creat şi folosit asupra deţinuţilor a avut loc amânare după amânare” în procedura judiciară.

”Mitchell este unul dintre principalele motive pentru care familiile victimelor nu au obţinut dreptatea nici până acum”, a conchis ea.

Între ceilalţi inculpaţi se află yemeniţii Ramzi bin al-Shïbh care, potrivit acuzării, ar fi trebuit să participe la operaţiune, dar nu a obţinut viză în Statele Unite, şi Wallid bin Attash, suspectat că a efectuat reperări înainte de atacuri.

Sauditul Mustafa al-Hawsawi este acuzat de faptul că a finanţat atentatele, iar nepotul lui KSM Ammar al-Baluchi, cunoscut de asemenea sub numele de Abdul Aziz-Ali de faptul că a participat la logistică.

Ei riscă pedeapsa cu moartea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.