Greenpeace România a transmis, miercuri, că programul Casa Verde Fotovoltaice al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), anunţat la mijlocul anului 2018, nu a ajutat încă nici măcar un cetăţean să devină prosumator, adică să îşi producă singur energia din surse curate. Cu toate acestea, s-au alocat peste 13 milioane de euro pentru cheltuieli colaterale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conform informaţiilor furnizate, la solicitarea Greenpeace România, de AFM şi de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei (MLPDA), peste 13 milioane de euro sunt alocaţi în proiect unor cheltuieli colaterale precum dezvoltarea unei platforme informatice, publicitate sau salariile echipei de proiect.

”Finanţarea oferită de AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este una generoasă: maxim 20.000 de lei pentru un sistem fotovoltaic de minim 3 kW pentru persoanele fizice interesate să îşi producă singure energia electrică. Peste 25.000 de cetăţeni din întreaga ţară s-au înscris pentru a obţine finanţare. Din păcate, viteza cu care AFM derulează acest proiect este foarte redusă, nefiind instalat încă nici măcar un sistem fotovoltaic”, a transmis, miercuri, Greenpeace România.

Sursa citată a precizat că AFM prevede un buget de cheltuieli ”indirecte” generos.

”13% dintre fondurile atrase de AFM de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei din fonduri europene (peste 13 milioane de euro) sunt folosite, conform informaţiilor de la AFM şi MLPDA,  pe cheltuieli precum dezvoltarea aplicaţiei informatice care gestionează înscrierile în program, informarea şi publicitate, auditul financiar extern, salariile echipei de management proiect. Cu aceste fonduri, AFM ar fi putut să finanţeze alte peste 3000 de instalaţii fotovoltaice”, a mai transmis Greenpeace România.

”Prosumatorii aşteaptă de un an şi jumătate ca această finanţare să ajungă la ei. Acest program a fost măcinat de promisiuni, amânări repetate şi chiar de suspiciuni de fraudă şi, din păcate, nu înregistrează niciun progres real. Suntem surprinşi de costurile mari ale proiectului, le considerăm nejustificate ţinând cont de rezultatele slabe. AFM trebuie să explice pentru ce a bugetat aceste fonduri şi care au fost realizările de până acum” a declarat Marian Mândru, coordonator de campanie la Greenpeace România.

Fondurile totale ale programului de finanţare cumulează peste 113 milioane de euro, aproape 27.000 de cetăţeni putând deveni prosumatori.

”E nevoie ca cei interesaţi să fie prosumatori să primească cât mai repede ajutor financiar.  AFM trebuie să lucreze eficient, să comunice transparent cu beneficiarii şi instalatorii de sisteme fotovoltaice. Este de neînţeles cum o autoritate publică, care gestionează bugete uriaşe, nu a mai comunicat oficial pe acest subiect urmărit de zeci de mii de beneficiari din 6 noiembrie 2019” a mai spus Marian Mândru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.