Coreea de Nord urmează să-şi închidă frontiera turiştilor cu scopul de a se proteja de coronavirusul apărut în China vecină, a anunţat miercuri o agenţie de voiaj, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai multe ţări şi-au consolidat controalele pe aeroporturi, din cauza acestei epidemii depistate în decembrie în oraşul chinez Wuhan şi care s-a extins în Asia şi în Statele Unite.

Bilanţul noului coronavirus - care face parte din aceeaşi familie ca sindromul respirator sever acut (SARS), ce a ucis 774 de oameni în 2002-2003 - a crescut miercuri în China, unde autorităţile au anunţat nouă morţi şi au avertizat că virusul poate suferi ”mutaţii” şi se poate propaga mai uşor.

Foarte marea majoritate a turiştilor străini în Coreea de Nord sunt din China, iar numărul lor a crescut anul trecut, din cauza unei ”încălziri” a relaţiilor între cei doi vecini, un aflux de vizitatori care este pentru Nord o preţioasă sursă de dvize străine.

Însă, începând de miercuri, Coreea de Nord ”îşi va închide temporar frontiera tuturor turiştilor străini, ca măsură de precauţie împotriva coronavirusului”, a anunţat într-un comunicat agenţia de voiaj Young Pioneer Tours, cu sediul în China, specializată în sejururi în Coreea de Nord. Ea a precizat că nu cunoaşte detalii despre această măsură.

Operatorul Koryo Tours - numărul unu în voiaje în Coreea de Nord - a anunţat că a fost ”informat că măsuri sunt avute în vedere” şi a precizat că aşteaptă mai multe informaţii miercuri.

PENURIE CRONICĂ DE MEDICAMENTE

Aceasta nu ar fi prima oară când Phenianul îşi închide frontiera turiştilor din cauza unei epidemii.

În 2014, Nordul a făcut acelaşi lucru pentru a se proteja de virusul Ebola, în pofida faptului că nu s-a detectat vreun caz în Asia. El a decis atunci  să instituie imediato perioadă de carantină de 21 de zile tuturor străinilor care intrau pe teritoriul nord-corean, inclusiv diplomaţilor şi oamenilor de afaceri.

Ziarul oficial Rodong Sinmun nu anunţă, însă, miercuri, vreo măsură a autorităţilor cu privire la virsuul chinez.

Cotidianul menţionează însă epidemia din China şi anunţă că ea s-a ”extins rapid”, iar autorităţile chineze au luat ”măsuri corespunzătoare”.

Sistemul de sănătate nord-coreean este puţin dezvoltat, iar ţara suferă de o penurie cronică de medicamente.

În ceea ce priveşte epidemia coronaviruslui MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu) declarat în 2015 în Coreea de Sud, Nordul a anunţat atunci măsuri ”drastice” cu scopul de a ţine epidemia la distanţă. Presa scria că Phenianul a interzis timp de luni de zile diplomaţilor şi muncitorilor expatriaţi să se întoarcă în ţară.

Phenianul a suspendat călătoriile organizate pentru străini şi în timpul epidemiei SARS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.