Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, urmează să trimită, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii, pentru validare, propunerile pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului General, dar şi pentru şefii DNA şi DIICOT. După validare, propunerile ar urma să fie transmise preşedintelui Klaus Iohannis, în vederea numirii în funcţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cătălin Predoiu a anunţat că va trimite, miercuri, propunerile către CSM, Secţia de procurori, în vederea avizării.

Ministrul a afirmat că se respectă, astfel, calendatul iniţial anunţat de Ministerul Justiţiei pentru selecţia procurorilor în vederea ocupării funcţiilor de conducere de la Parchetul General, DNA şi DIICOT.

Ulterior obţinerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiţiei înaintează propunerile Preşedintelui României, în vederea numirii în funcţiile de conducere.

Cătălin Predoiu a anunţat, marţi, că propunerea sa pentru Parchetul General este Gabriela Scutea. Crin Bologa este propunerea pentru DNA, iar Giorgiana Hosu propunerea pentru DIICOT.

"Am ales candidaţii care au prezentat simultan competenţă şi experienţă. M-am ferit de experimente, pentru că situţia în care se află Ministerul Public nu permite experimente", a declarat Predoiu.

Ministrul Justiţiei a explicat că procurorul Gabriela Scutea a avut cea mai solidă prestaţie şi cel mai solid dosar profesional.

”O prestaţie aplicată, concretă, pertinentă.  Este un procuror pentru care Ministerul Public nu prezintă necunoscte. A demonstrat cunoaştere, viziune, forţă şi substanţă profesională. Proiectul de management al doamnei Scutea a fost cel mai bun dintre toate prezentate. A acoperit complet atât partea de administraţie şi construcţie internă a Ministerului Public, cât şi partea de reprezentare externă. Cunoaşte bine MCV şi este foarte bine cunoscută la Bruxelles”, a declarat Cătălin Predoiu.

Referitor la Crin Bologa, propus la conducerea DNA, ministrul Justiţiei a afirmat: ”A prezentat un proiect de management complet, concret, cu soluţii aplicate. Prestaţia la interviu a fost impresionantă, puternică şi echilibrată în acelaşi timp. Aduce garanţia că lupta anticorupţie va continua energic în condiţii de deplin respect al drepturilor şi garanţiilor procesuale”.

Referitor la DIICOT, Predoiu a subliniat că instituţia prezintă particularitatea anchetelor transfrontaliere şi prin aceasta a cooperării interinstituţioale interne şi externe.

”Doamna procuror Giorgiana Hosu stăpâneşte cel mai bine aceste dimensiuni. Proiectul de management a fost foarte cursiv şi prestaţia echilibrată, susţinută de o imagine panoramică a problemelor şi a activităţii DIICOT”, a subliniat Cătălin Predoiu.

Ministerul Justiţiei a demarat, în 2 decembrie 2019, selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire pentru ocuparea funcţiilor vacanţe de conducere, respectiv: Procuror  general al  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Procuror şef  al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au candidat Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu, Gabriela Scutea, Laura Oprean, Pompiliu-Marian Drilea-Marga, Daniel Horodniceanu, Sorin Săndel Vasilache, Răzvan Horaţiu Radu. Aceştia au susţinut interviul, în perioada 14 - 15 ianuarie.

La şefia DNA au aspirat cinci candidaţi, printre care şi actualul şef Călin Nistor, dar şi Mariana Alexandru, Crin-Nicu Bologa, Camelia Elena Grecu şi Ionuţ Botnaru. Aceştia au susţinut joi interviurile.

Pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au susţinut interviul Teodor Niţă, Ioana Bogdana Albani, Elena-Giorgiana Hosu, Viorel Badea, Daniel Horodniceanu.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.