Numărul reclamaţiilor consumatorilor privind serviciile financiare la ANPC s-a redus considerabil în perioada 2016-2018, cu 55,3%, iar apariţia Centrului de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB) a avut o contribuţie decisivă în acest sens, a transmis, marţi, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tot în perioada 2016-2018, numărul cererilor adresate CSALB a crescut de apoape 4 ori. Numărul maxim a reclamaţiilor privind serviciile financiare a fost atins în 2015 şi 2016, când a fost iniţiată şi adoptată Legea dării în plată, potrivit lui Anghel.

”Această situaţie favorabilă consumatorilor este datorată transpunerii în legislaţia naţională a directivelor 48/2008 şi a directivei 17/2014, care au uniformizat modalitatea în care se acordă credite la nivel european. Desigur, în situaţia în care se constată eventuale abateri, acestea sunt corectate de ANPC”, a scris Anghel, pe pagina sa de Facebook.

Alţi factori care au condus la scăderea numărului de reclamaţii pe zona serviciilor financiare sunt determinaţi de creşterea nivelului educaţiei financiare şi de soluţionarea cauzelor pe cale amiabilă, fie direct între instituţii şi consumatori, fie prin intermediul Centrului de Soluţionare alternativă a litigiilor în domeniul bancar, potrivit directorului general. 

”Programele de educaţie financiară sunt în continuare necesare, astfel încât consumatorii să poată să facă alegeri cât mai bine informaţi în momentul în care contractează credite sau achiziţionează alte produse şi servicii. În momentul în care sunt interesaţi de contractarea unui credit, recomandarea este studieze ofertele instituţiilor bancare şi nebancare şi să facă alegerea în funcţie de Dobânda Anuală Efectivă. Cu cât DAE este mai redusă, cu atât suma de rambursat este mai mică. Apreciez că românii pot să apeleze cu încredere la instituţiile reglementate”, a scris Anghel.

În ultimii trei ani şi jumătate, peste 1.400 de români şi-au rezolvat problemele cu băncile şi IFN-urile, prin intermediul CSALB, iar suma totală obţinută în urma negocierilor depăşeşte 2 milioane de euro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.