Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis o atenţionare de călătorie pentru Bosnia şi Herţegovina, unde, în zona Sarajevo, poluarea atmosferică se menţine la un nivel ridicat. Astfel, au fost prelungite interdicţiile de circulaţie şi tranzitare a oraşului Sarajevo de autovehiculele de peste 3,5 tone.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bosnia şi Herţegovina că, potrivit datelor transmise de autorităţile locale, poluarea atmosferică (inclusiv cea cu pulberi în suspensie de tipul PM 2,5) se menţine la un nivel ridicat în special în Cantonul Sarajevo.

În acest context, s-a decis prelungirea pe termen nedeterminat, pentru anotimpul rece, a interdicţiilor de circulaţie / tranzitare a oraşului Sarajevo, pentru vehiculele care depăşesc 3,5 tone, pe axul principal Baščaršija - Nedžarići, şi de acces al autovehiculelor cu norme de poluare EURO 2 sau mai poluante în municipalităţile Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo şi Ilidža.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să consulte pagina de internet: https://www.airnow.gov/index.cfm?action=airnow.global_summary#Bosnia_and_Herzegovina$Sarajevo, pentru a obţine informaţii actualizate din oră în oră, referitoare la nivelul de poluare cu pulberi în suspensie. De asemenea, se recomandă cetăţenilor români care suferă de afecţiuni respiratorii să evite pe cât posibil călătoriile în Sarajevo în perioada iernii.

Ultimele măsurători arată că indicele privind calitatea aerului (AQI) - de poluare, în principalele oraşe din zonă, sunt în Sarajevo, AQI: 310 µg/m³, "periculos”; în Lukavac, AQI: 221 µg/m³, "foarte nesănătos”; în Ilijas, AQI: 196 µg/m³, "nesănătos”; în Zenica, AQI: 192 µg/m³, "nesănătos” pentru persoane cu anumite afecţiuni; în Jajce, AQI: 192 µg/m³, "nesănătos”; în Prijedor, AQI: 184 µg/m³, "nesănătos”; în Visoko, AQI: 172 µg/m³, "nesănătos”.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sarajevo: +38733668893 şi +38733214022, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Bosnia şi Herţegovina: +38761428354.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet https://sarajevo.mae.ro, www.consularprotection.eu, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi aminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie atât aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, cât şi serviciul de alertă prin SMS aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.