O vedere din Veneţia datând din secolul al XIV-lea, desen considerat drept cea mai veche reprezentare a Cetăţii Dogilor cunoscută până astăzi, a fost descoperită de o cercetătoare scoţiană din St. Andrews, a anunţat aceasta într-un comunicat, citată de AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Desenul, descoperit de istoricul Sandra Toffolo, face parte dintr-un manuscris care povesteşte călătoria lui Niccola da Poggibonsi, un pelerin italian care a plecat la Ierusalim, în perioada 1346-1350. 

În cursul pelerinajului său, Niccola da Poggibonsi a trecut prin Veneţia şi descrierea oraşului făcută de el este însoţită de un desen în cerneală al Veneţiei unde se pot vedea biserici, gondole şi canale.   

Manuscrisul, în prezent păstrat la Biblioteca naţională din Florenţa, a fost probabil realizat la puţin timp după întoarcerea sa în Italia, în 1350. 

Specializată în istoria Veneţiei renascentiste, Toffolo a descoperit imaginea în mai 2019 în cursul cercetărilor sale la biblioteca florentină cu scopul de a realiza o monografie despre cetatea lacustră în acea epocă, precizează Universitatea St. Andrews.                

Descoperind imaginea, istoricul a realizat că această vedere din Veneţia este anterioară tuturor celor cunoscute mai înainte ale oraşului, chiar dacă hărţi de navigaţie utilizate în secolele al XIII-lea şi al XVIII-lea au putut fi realizate anterior. 

Cea mai veche hartă a Veneţiei a fost realizată de Fra Paolino, un frate franciscan, şi datează din 1330, potrivit universităţii.                

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.