Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că, după descoperirea focarului de gripă aviară de la o fermă din Seini, judeţul Maramureş, păsările au fost eutanasiate şi incinerate, la fel şi ouăle reţinute, furajele şi tot ce putea constitui o sursă de infecţie, urmând să fie făcute dezinfecţii pentru inactivarea virusului. În zona de protecţie mai sunt opt exploataţii de păsări şi una de porci, care sunt monitorizate, iar drumurile de acces spre aceste ferme sunt restricţionate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ANSVSA, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat prezenţa virusului gripei aviare H5N8 în probele prelevate de la găini ouătoare ce aparţin fermei SC Karin SRL din localitatea Seini, judeţul Maramureş.

Ca urmare, au fost activate Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) din judeţul Maramureş şi Unitatea Operaţională Centrală, condusă de preşedintele ANSVSA, dr. Robert Viorel Chioveanu.

Astfel, o echipă de specialişti în patologie aviară din cadrul instituţiei s-a deplasat în judeţul Maramureş în 14 ianuarie, pentru a participa la ancheta epidemiologică şi a supraveghea aplicarea măsurilor procedurale, iar în 15 ianuarie preşedintele ANSVSA s-a alăturat echipei de specialişti pentru a constata stadiul măsurilor implementate.

"Intervenţia rapidă în focarul de boală s-a realizat cu respectarea legislaţiei specifice şi a Planului de Contingenţă/Intervenţie. Păsările au fost eutanasiate şi incinerate împreună cu ouăle reţinute oficial, cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. Ulterior se vor efectua dezinfecţii pentru inactivarea virusului. În jurul focarului s-a delimitat o zonă de protecţie şi de supraveghere, astfel încat pe o rază de minim 10 km s-au luat măsuri de restricţie severe de circulaţie a persoanelor, a animalelor şi a mijloacelor de transport", arată ANSVSA.

Conform sursei citate, în zona de protecţie se află alte 9 exploataţii comerciale (8 de păsări şi una de suine), care sunt monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe.

Împreună cu Poliţia şi Jandarmeria Maramureş, serviciile sanitare veterinare oficiale au restricţionat drumurile de acces către toate cele 9 ferme.

Totodată au fost constituite echipe mixte formate din personalul de specialitate din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, Bihor şi Satu Mare şi inspectori ai Poliţiei Române, în baza Protocolului de cooperare privind efectuarea unor acţiuni comune de control privind respectarea legislaţiei sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi creşterea încrederii cetăţeanului în instituţiile publice încheiat între ANSVSA şi IGPR.

"Au fost intensificate controalele în vecinătatea Punctelor de Trecere a Frontierei de stat situate între Ungaria şi România, pe rutele comerciale prin care se realizează schimburile intracomunitare cu păsări vii, carne de pasare şi ouă de consum şi de incubaţie între România şi Polonia, Slovacia, Ungaria şi alte state membre în care evoluează gripa aviară", mai arată ANSVSA.

Conform sursei citate, în contextul evoluţiei gripei aviare în Europa, se impune supravegherea şi monitorizarea păsărilor domestice, dar şi a celor sălbatice care reprezintă sursa naturală a virusului gripal aviar.

"Menţionăm că, pentru asigurarea sănătăţii publice, toate efectivele de păsări au fost şi sunt supuse programelor naţionale anuale de supraveghere a bolilor, inclusiv pentru gripa aviară, astfel încât pe piaţa din România să ajungă produse şi suproduse obţinute doar de la animale sănătoase", precizează ANSVSA.

Potrivit instituţiei, în 2019 au fost testate pentru depistarea virusului gripei aviare 18.615 probe de galinacee, 16.289 probe de palmipede din gospodariile populaţiei, 8.146 de probe din exploataţii comerciale şi 220 de probe de la păsări sălbatice.

ANSVSA menţionează că, pentru a preveni apariţia şi răspândirea virusului gripei aviare, crescătorii de păsări trebuie să respecte mai multe măsuri: păsările domestice trebuie ţinute separat şi în adăposturi acoperite, fără acces la lacuri şi bălţi; furajele trebuie ţinute în spaţii închise acoperite şi în timpul depozitării trebuie asigurat să nu aibă acces alte specii de animale;  aşternutul trebuie să fie depozitat în spaţii închise acoperite sau acoperite să nu aibă contact cu păsările sălbatice. De asemenea, ei au obligaţia de a anunţa imediat medicul veterinar din localitate în caz de îmbolnăvire sau mortalitate la păsări.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.