Parlamentul European a lansat examinarea ridicării imunităţii europarlamentarilor separatişti catalani Carles Puigdemont şi Toni Comin, la cererea justiţiei spaniole, a anunţat joi vicepreşedinta PE Ewa Bozena Kopacz, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Autorităţile spaniole s-au adresat preşedintelui (PE) şi au cerut ridicarea imunităţii lui Carles Puigdemont şi Toni Comin pentru a putea continua procedurile judiciare împotriva celor doi eurodeputaţi. Conform regulamentului, această cerere este trimisă Comisiei Afacerilor Juridice”, a anunţat Ewa Bozena Kopacz în hemiciclu, la Strasbourg.

Acest proces poate dura săptămâni sau chiar luni.

Vizat de un mandat de arestare, Carles Puigdemont, care a fugit în Belgia pentru a scăpa de justiţia spaniolă în urma secesiunii eşuate a Cataloniei din 2017, a intrat luni în PE, apreciind că poate de-acum să conteze pe imunitatea sa parlamentară de eurodeputat pentru a veni la Strasbourg.

În alegerile europene din mai, a fost ales un al treilea eurodeputat catalan, Oriol Junqueras, însă acesta, rămas în Spania, a fost condamnat la 13 ani de închisoare şi ineligibilitate, iar justiţia spaniolă, iar apoi PE i-au retras mandatul.

Parlamentul European, care primeşte cu regularitate cereri de ridicare a imunităţii parlamentare, nu le răspunde automat în mod favorabil, însă în marea majoritate a cazurilor le acceptă, ca în cazul lui Jean-Marie Le Pen, în martie 2019, în scandalul asistenţilor parlamentari la Frontul Naţional (FN, extremă dreapta).

Avizul Comisiei Juridice, în care eurodeputatul vizat se poate exprima, urmează să fie apoi supus validării prin vot în sesiune plenară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.