Decizia prinţului Harry şi a soţiei sale Meghan Markle de a locui între Regatul Unit şi Canada o perioadă, fără a întoarce însă spatele monarhiei, a zguduit familia regală britanică, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prinţul Harry, al şaselea în ordinea succesiunii la tron, şi soţia sa Meghan au anunţat decizia prin care renunţă la obligaţiile lor protocolare după ce au petrecut mai multe săptămâni în Canada, în perioada sărbătorilor de sfârşit de an, alături de fiul lor Archie. 

Meghan cunoaşte bine Canada. Fosta actriţă americană a locuit acolo mai mulţi ani în timp ce juca în serialul "Suits".                

Cuplul princiar are şi "prieteni" în Canada, a explicat pentru AFP David Johnson, specialist în regalitate la Cape Breton University, în provincia Noua Scoţie. 

Când ea s-a instalat la Toronto în 2011, Meghan a întâlnit-o pe stilista Jessica Mulroney, soţia prezentatorului Ben Mulroney, fiul unui fost premier canadian, care i-a devenit prietenă apropiată. 

Potrivit presei britanice, canadiana în vârstă de 39 de ani i-ar fi asigurat securitatea lui Archie, în vârstă de 8 luni, în timp ce cuplul regal s-a întors în Regatul Unit pentru a anunţa decizia de a renunţa la obligaţiile protocolare.                

Canada este "un refugiu sigur pentru ei", a adăugat David Johnson. 

Conform acestuia, cuplul se aşteaptă "la mai puţină hărţuire" din partea presei decât în Regatul Unit sau în Statele Unite, mai ales că Harry şi Meghan nu şi-au ascuns iritarea faţă de atacurile din tabloidele britanice despre stilul lor de viaţă şi dificultatea de a-şi găsi locul în familia regală. 

Anunţul cuplului princiar a fost în mare parte eclipsat în presa canadiană de accidentul avionului Boeing ukrainean doborât "din greşeală" de Iran, care a devenit tragedie naţională în Canada. 57 de victime din cele 176 erau de origine canadiană. 

În schimb, de la începutul săptămânii, mass-media s-au întrebat despre costurile legate de protecţia prinţului Harry şi a lui Meghan, şi, în final, cine va plăti pentru asta.                

Presa a estimat aceste costuri la 1,7 milioane de dolari canadieni (1,2 milioane de euro). Guvernul canadian nu a decis încă dacă îşi asumă acest lucru, a asigurat premierul Justin Trudeau, fără a nu exclude nimic.          

Cotidianul National Post a estimat marţi că Harry şi Meghan ar trebui să acţioneze "la fel ca toţi ceilalţi" şi să ceară cetăţenia canadiană înainte de a veni să se instaleze în ţară. 

Un editorialist de la Post a estimat că "Megxit" a "trezit un fel de monarhism adormit" printre unii canadieni, provocând "indignarea totală a celor care cred că monarhiile sunt un anacronism grotesc". 

The Globe and Mail din Toronto l-au îndemnat pe Justin Trudeau să nu permită cuplului să se instaleze în Canada, invocând într-un editorial faptul că ţara nu a avut niciodată un sistem de clase cu aristocraţi aşa ca în Marea Britanie". 

Mulţi canadieni se arată mai primitori decât presa lor. O parte dintre ei (61%) ar vrea să-l vadă pe prinţul Harry următorul guvernator general, reprezentând-o pe regina Elisabeth a II-a în această fostă colonie britanie, potrivit unui sondaj recent. 

Cu toate acestea, Harry nu a declarat niciodată public că este interesat de acest post, ocupat din anii 1950 de canadieni, aşa cum este actuala guvernatoare generală, fost astronaut, Julie Payette. Această idee este susţinută mai mult în provinciile anglofone din Canada. 

"Locuitorii din Quebec ar fi mai puţin interesaţi şi mai fermi în a spune că trebuie rupte legăturile cu monarhia britanică", afirmă David Johnson. "Nu există afecţiune profundă pentru familia regală" în Quebec, singura provincie canadiană cu majoritate francofonă şi cedată de Franţa Angliei în 1763, a mai spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.