Comisia Europeană (CE) a decis marţi să ceară Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) să emită o ordonanţă împotriva proiectului polonez de lege ce permite sancţionarea magistraţilor care contestă legaliatea reformelor guvernamentale ale aparatului judiciar, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Colegiul (Comisarilor) a hotărât să autorizeze serviciile juridice să ceară Curţii de Justiţie măsuri provizorii cu privire la procedurile de infringement lansate de Comisia Europeană în problema unui regim disciplinar privind judecătorii polonezi”, a anunţat într-o conferinţă de presă comisarul european însăcinat cu Locurile de muncă şi Economia socială Nicolas Schmit.

Revenirea la putere în 2015 a Partidului Ordine şi Justiţie (PiS, ultraconservator), la Varşovia, s-a tradus printr-un control consolidat al aparatului judiciar, care a determinat CE să lanseze pentru prima oară, în 2017, o procedură în baza Articolului 7 al tratatelor UE, un preludiu al unor eventuale sancţiuni cu privire la încălcarea statului de drept.

O serie de reforme vizând justiţia poloneză au fost deja condamnate de CJUE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.