Cele trei ţări europene semnatare ale Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian - Franţa, Marea Britanie şi Germania - au declanşat Mecanismul Soluţionării Diferendelor prevăzut de acord, cu scopul de a obliga Teheranul să revină la respectarea angajamentelor pe care şi le-a asumat, au anunţat marţi şefii diplomaţiilor acestora într-un comunicat comun, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Făcând acest lucru, cele trei ţări ale noastre nu se alătură campaniei vizând să exercite o «presiune maximă» asupra Iranului”, subliniază ei, anunţând astfel că nu se alătură politicii de sancţionare a Statelor Unite.

Declanşarea Mecanismului de Soluţionare a Diferendelor (MRD) - cu care Parisul ameninţa de mai multe săptămâni -, ar putea conduce la o restabilire a sancţiunilor ONU.

Europenii nu vor însă ”să precipite trecerea” la sancţiuni, ci să exercite presiuni asupra Iranului cu scopul de a salva Acordul de la Viena (JCPoA), care îi încadrează programul nuclear, subliniază Parisul.

”Noi acţionăm cu bună credinţă, cu obiectivul primordial al păstrării acordului şi în spiritul sincer al găsirii unei soluţii în vederea ieşirii din impas prin intermediul unui dialog diplomatic constructiv, rămânând totodată în cadrul acestuia”, subliniază miniştrii de Externe francez Jean-Yves Le Drian, german Heiko Maas şi britanic Dominic Raab.

”Noi sperăm să aducem Iranul la deplina respectare a angajamentelor pe care şi le-a asumat prin JCPoA”, insistă ei.

Teheranul a anunţat la 5 ianuarie a ”cincea şi ultima fază” a planului său de reducere a angajamentelor pe care şi le-a asumat în dosarul nuclear, ca ripostă faţă de retragerea Statelor Unite din acord în mai 2018 şi restabilirea unor sancţiuni americane dure, înăsprite continuu, care strangulează economia iraniană.

Iranul anunţa atunci că nu se mai simte obligat să respecte vreo limită ”cu privire la numărul de centrifuge” utilizate în producţia de combustibil nuclear.

”Noi nu mai avem altă opţiune, având în vedere măsurile luate de Iran, decât să ne exprimăm azi îngrijorarea faţă de faptul că Iranul nu-şi respectă angajamentele pe care şi le-a asumat prin JCPoA şi să sesizăm Comisia Comună în cadrul Mecanismului Soluţionării Diferendelor”, subliniază europenii.

Ei îşi reiterează însă ataşamentul faţă de text, respingând îndemnul preşedintelui american Donald Trump de a ieşi din acord.

În afară de cele trei ţări europene, Rusia şi China sunt, de asemenea, părţi la acord.

”Rămânem convinşi că acest acord istoric şi contribuţia sa în domeniul neproliferării ne servesc interesele de securitate comune şi consolidează ordinea internaţională fondată pe reguli”, insistă Parisul, Londra şi Berlinul.

Europenii se tem că o deşirare completă a acordului poate adăuga ”o criză a proliferării nucleare escaladării care ameninţă întreaga regiune”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.