Secretarul de Stat american Mike Pompeo anunţă că asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani intervine în cadrul unei strategii globale de disuasiune, în contextul în care administraţia americană a justificat acest asasinat prin atacuri iminente, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul comandant al Forţei Al-Qods, însărcinată cu operaţiunile externe ale Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului, a fost ucis la 3 ianuarie la Badgad într-un atac cu un avion american fără pilot (dronă) din ordinul lui Donald Trump.

Pompeo a evocat luni, într-un discurs pe care l-a susţinut la Universitatea Stanford, în California, strategia americană vizând să stabilească o ”disuasiune reală” vizând Iranul.

El a apreciat că strategiile administraţiilor anterioare - atât republicane, cât şi democrate - au încurajat ”activităţile răuvoitoare” ale Teheranului.

Democraţii din Congres, dar şi unii republicani, se întreabă despre realitatea unor atacuri iminente evocate de către administraţia americană.

Donal Trump a anunţat că Soleimani pregătea atacuri vizând patru amabsade.

Secretarul american al Apărării Mark Esper declara duminică că nu a văzut vreo informaţie clasificată care să avertizeze cu privire la atacuri iminente vizând ambasade.

Locatarul Casei Albe a apreciat luni că acest lucru ”nu prea are importanţă cu adevărat” şi că Soleimani reprezenta o ameninţare iminentă.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.