”Spiderman”-ul francez Alain Robert a escaladat cu mâna goală luni Turnul Total din cartierul financiar La Défense, în semn de susţinere a grevei împotriva reformei pensionării, iar apoi a fost reţinut, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Oamenii au petrecut 40 de ani să treacă la cărbune, într-un loc de muncă fără să le placă. Vrem să continuăm să trăim decent”, a declarat Alain Robert înainte de escaladare.

Căţărătorul în vârstă de 57 de ani, specialist în escladarea zgârie-norilor, a început către ora locală 10.30 (11.30, ora României) să escaladeze cei 187 de metri ai Turnului Total, în cartierul La Défense, în al cărui vârf a ajuns după 52 de minute.

”Era foarte frig, nu-mi mai simţeam extremităţile degetelor, era delicat. Şi apoi nu mai sunt ca acum 20 de ani”, a glumit el după ascensiune, înainte să fie ridicat de poliţie.

Prin această căţărare, Alain Robert a vrut să-şi exprime susţinerea faţă de greva împotriva reformei pensionării, o ”luptă” pe care o consideră ”legitimă”.

”La 57 de ani nu sunt, tehnic, departe de pensionare. Iar singurul fel prin care câştig bani este căţărându-mă. Va trebui să continui să mă caţăr de unul singur până la 64 (de ani)? Sau până la 67 de ani?”, a întrebat el ironic.

”Trebuie să nu li se mai spună oamenilor să muncească mai mult pentru a câştiga mai puţin, pentru că în asta constă reforma (...). Trebuie să cotizezi, dar anumite munci sunt mai complicate ca altele şi trebuie să ţii cont de greutate”, a adăugat el.

Aşa cum obişnuieşte, acest specialist solitar s-a căţărat cu mâna goală, fără măsuri de asigurare, sub privirile perplexe ale trecătorilor.

”Este foarte puternic”, a exclamat Emilie, o salariată dintr-un turn vecin, văzându-l evitând agenţi de securitate veniţi să supravegheze ascensiunea.

Aceasta nu este prima oară când Alain Robert îşi foloseşte talentul pentru a transmite un mesaj politic.

În august, el s-a căţărat pe cele 68 de etaje ale Cheung Kong Center, la Hong Kong, pentru a desfăşura o banderolă a păcii între China şi fosta colonie britanică, în plină criză politică.

În 2015 a escaladat Turnul Engie, tot în La Défense, în semn de susţinere a ”unui sistem bancar mai transparent”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.