Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, spune că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să ridice popririle în cel mult 24 de ore, anunţând că, în acest sens, va depune, luni, la Parlament o propunere legislativă de modificare şi completare a Codului de Procedură Fiscală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În calitate de deputat liberal voi depune mâine (luni - n.r.) la Parlamentul României o propunere legislativă de modificare şi completare a Codului de Procedură Fiscală, astfel încât ANAF va avea obligaţia expresă de a ridica imediat popriile pe conturi bancare ale debitorilor, în situaţia în care contribuabilii şi-au achitat datoriile scadente. În timpul guvernelor PSD, ANAF putea pune poprire pe toate sumele deţinute în conturi de un contribuabil chiar dacă datoria era şi de 10 sau 100 de ori mai mică, iar stingerea debitului nu conducea automat la o solicitare din partea ANAF de a ridica poprirea", spune Florin Roman, într-un comunicat.

El precizează că unui contribuabil persoană fizică, de exemplu, care ar fi avut un debit foarte mic i se blocau automat toate conturile din bănci şi toate sumele, iar cetăţeanul trebuia să se prezinte personal la Direcţia de finanţe, să ridice dovada că şi-a stins datoria şi să umble pe drumuri pe la bănci, să stea la cozi şi demonstreze el însuşi că nu mai are datorii.

"Era o întreagă nebunie pentru oricine dorea să-şi deblocheze cardurile şi conturile bancare. O adevărată bătaie de joc şi timp pierdut pe la ghişee, deşi autorităţile publice sunt plătite ca să ne facă viaţa mai uşoară. Ca să nu mai vorbim despre firmele cărora le-a fost plătită cu luni de zile întârziere returnarea de TVA, fiind în imposibilitate de a-şi plăti datoriile fiscale, nu din rea-credinţă, ci tocmai din cauza statului rău-plătitor", adaugă el.

Proiectul legislativ pe care îl depune luni instituie obligativitatea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) ca, în termen de cel mult 24 de ore de la stingerea debitului, să informeze băncile şi să solicite ridicarea imediată a popririi pentru conturile blocate.

"Acesta este încă un pas către normalitate, un semn de respect la adresa contribuabilului care plăteşte din rezultatul muncii sale taxe şi impozite la bugetul de stat, pentru ca instituţiile să funcţioneze corect", mai spune Florin Roman.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.