Statele Unite cred că Boeingul ucrainean care s-a prăbuşit după ce a decolat de la Teheran ”probabil” a fost doborât de o rachetă iraniană, a declarat vineri şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi credem că probabil acest avion a fost doborât de o rachetă iraniană”, a declarat secretarul de Stat american într-o conferinţă de presă, la Casa Albă, după care a adăugat că Statele Unite vor ”lăsa ancheta să se desfăşoare înainte să tragă orice concluzie definitivă”.

”Atunci când vom avea rezultatul acestei anchete, sunt sigur că vom lua, împreună cu restul lumii, măsurile adecvate”, a continuat Pompeo, care a dat asigurări că a discutat despre acest subiect cu omologul său canadian şi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Canada, Regatul Unit şi Olanda afirmă că zborul PS752 al companiei ucrainene Ukraine International Airlines (UIA) a fost doborât, fără îndoială, de o rachetă iraniană, în timp ce Teheranul dă asigurări că avionul ”nu a fost atins de o rachetă”.

La rândul său, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a apreciat vineri că nu există ”niciun motiv să nu fie crezute” informaţiile mai multor ţări occidentale potrivit cărora această catastrofă ar fi fost cauzată de un tir accidental de rachetă antiaeriană iraniană.

Avionul, un Boeing 737 UIA, s-a prăbuşit la două minute după ce a decolat, miercuri dimineaţa, de la Teheran către Kiev.

Drama a avut loc în urma unor tiruri de rachetă ale Teheranului asupra unor baze folosite de armata americană în Irak, ca represalii faţă de asasinarea la Bagdad, de către Statele Unite, a generalului iranian Qassem Soleimani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.