Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Australia, unde se menţine pericolul privind incendiile de vegetaţie. Astfel, în statul Victoria se menţine starea de dezastru, în New South Wales - starea de urgenţă, iar în capitala Canberra - starea de alertă. Alte alerte vizează Australia de Vest şi de Sud.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Australia asupra menţinerii stării de dezastru în statul Victoria, a stării de urgenţă în statul New South Wales şi a stării de alertă pe teritoriul capitalei australiene Canberra, în urma evenimentelor majore provocate de incendiile de vegetaţie. Totodată, alerte pentru condiţii severe de producere a incendiilor sunt în continuare în vigoare pentru Australia de Vest, respectiv Australia de Sud.

Teritoriul capitalei Canberra rămâne cel mai afectat de poluarea cu fum.

Autorităţile locale au emis un apel naţional de anulare a oricărei deplasări care nu este strict necesară în zonele afectate de incendii sau cu pericol major de producere a incendiilor.

De asemenea, autorităţile locale pot decide închiderea drumurilor naţionale şi a autostrăzilor, fără o notificare prealabilă. Detalii în timp real despre starea drumurilor şi eventuale suspendări ale circulaţiei auto pot fi consultate accesând https://www.livetrafficnsw.com/.

"Informaţii în timp real despre zonele afectate de fum pot fi consultate accesând website-ul https://www.bom.gov.au/catalogue/warnings/air-pollution.shtml, cu precizarea că situaţia concentraţiei factorilor de poluare sau a calităţii aerului respirabil se poate modifica în timp scurt, în funcţie şi de evoluţiile meteorologice, specifice anotimpului cald din regiune", arată MAE.

Cetăţenii români care se află în Australia sunt sfătuiţi să se informeze cu atenţie înainte de orice deplasare, să descarce şi să utilizeze aplicaţiile oferite de guvernele locale: Fires near me NSW - https://www.rfs.nsw.gov.au/fire-information/fires-near-me, VicEmergency - https://www.emergency.vic.gov.au/respond, Alert SA (pentru Australia de Sud), Emergency WA (în Australia de Vest) şi să ia în considerare riscurile la care se pot supune înainte de a călători într-o zonă afectată de incendii. Orice deplasare în zonele afectate de incendii sau în regiunile care se află sub o alertă este un risc asumat individual.

În cazuri urgente sau dacă se observă foc în zonă, se recomandă apelarea, cu prioritate, a numărului unic local de urgenţă 000.

Se recomandă, de asemenea, urmărirea cu atenţie a informaţiilor transmise prin postul naţional de televiziune ABC, precum şi prin radio ABC, pe următoarele frecvenţe: Canberra: 549 AM / 666 AM; Sydney: 702 AM; Melbourne: 774 AM; Adelaide: 891 AM/639 AM; Perth: 720 AM/684 AM. Frecvenţele disponibile pentru alte zone/oraşe din Australia pot fi obţinute accesând https://reception.abc.net.au/.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Sydney: +61 (2) 92993764 (competenţă pentru statele New South Wales, Queensland şi Northern Territory), precum şi ale Biroului Consular Melbourne: +61 (3) 99783804; +61 (3) 99783806 (competenţă pentru statul Victoria, Tasmania, Australia de Sud şi Australia de Vest), apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Consulatului General al României la Sydney: +61401558844, respectiv al Biroului Consular Melbourne: +61410599155.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet https://sydney.mae.ro, https://melbourne.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection, www.mae.ro şi aminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.