Primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, spune că este dispus să revină în PSD, "dar doar dacă partidul este determinat să-şi asume nişte acţiuni, principii şi valori fără de care PSD-ul nu are viitor". El enumeră mai multe principii care ar trebui respectate, între care şi ideea ca PSD să ceară scuze românilor pentru susţinerea în funcţiile publice a lui Liviu Dragnea, "o persoană malefică, rău intenţionată", şi a Vioricăi Dăncilă. "Consider necesar ca toţi cei care au contribuit şi au făcut posibile aceste ticăloşenii petrecute în ultimii ani să facă un pas în spate", mai spune Negoiţă. La rândul său, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, îi transmite că îl aşteaptă la partid pentru a construi împreună o echipă nouă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În ultimii ani, pentru mine, PSD a însemnat numai dezamăgiri. Acum câteva luni, am aflat din presă că am fost suspendat. Recent, tot din presă, am aflat că acea suspendare a fost anulată şi că sunt invitat înapoi în partid. Am analizat cu foarte multă atenţie această invitaţie şi posibilitatea de a mă reîntoarce. Am ajuns astfel la concluzia că sunt dispus să revin, dar doar dacă partidul este determinat să-şi asume nişte acţiuni, principii şi valori fără de care PSD-ul nu are viitor", afirmă Robert Negoiţă, într-o scrisoare deschisă adresată conducerii PSD, membrilor PSD şi opiniei publice, postată pe Facebook.

El enumeră apoi condiţiile, prima fiind transparentizarea financiară a partidului.

"Ca prim principiu trebuie să înţelegem că tot ceea ce presupune cheltuirea banului public trebuie să fie de îndată transparentizat. PSD cheltuie bani publici, alocaţi de la buget, astfel, orice cheltuială trebuie să fie publică şi total transparentă. Tot ce cheltuim astăzi, pe viitor, dar mai ales tot ce s-a cheltuit în ultimii ani trebuie să fie public", susţine Negoiţă.

El se referă şi la transparentizarea administrativă.

"PSD trebuie să-şi asume în procedură de urgenţă iniţierea unei propuneri de act legislativ în Parlamentul României, o lege care să oblige toate instituţiile statului ca orice leu cheltuit din bugetul public să fie făcut într-un mod transparent. Mă refer aici la tot ceea ce înseamnă instituţie de stat finanţată din bani publici: ministere, agenţii, societăţi cu capital de stat, atât în ceea ce priveşte contractele semnate de aceste instituţii cât şi facturile şi plăţile realizate de ele", spune Negoiţă.

El mai spune că PSD trebuie să iniţieze în Parlament o propunere legislativă, tot în regim de urgenţă, care să modifice Legea Achiziţiilor Publice, în sensul că societăţile comerciale să parcurgă doar o singură dată procedura de calificare necesară pentru achiziţiile publice, pe domenii şi praguri valorice.

"Finalmente, procedura de licitaţie urmând să necesite doar oferta tehnico-financiară. Acest sistem ar face ca achiziţiile publice să dureze mult mai puţin, riscul de contestaţii şi procese interminabile să fie mult mai mic, dar mai ales, ar stopa “furtul legal” al banilor publici", susţine el.

Negoiţă mai cere ca actuala conducere a PSD să prezinte scuze publice.

"Actuala conducere a partidului trebuie să-şi asume şi să îşi ceară scuze public pentru modul în care a fost condusă România de către PSD în ultimii ani. Şi aici mă refer în principal la: - tentativele repetate de a modifica legislaţia fără consultare publică şi fără transparenţă; - abordarea iresponsabilă referitoare la buget, în general, şi la modul în care a fost tratată administraţia locală, în mod special, la reaua credinţă ce a dominat aproape în totalitate politica bugetară în ultimii ani; - nerespectarea angajamentelor din programul de guvernare propus în campania din 2016, printre care inclusiv faptul că nu au realizat Legea Răspunderii Magistraţilor, despre care au vorbit mult şi nu au făcut nimic. - lipsa reformelor în zone esenţiale ale societăţii", afirmă el.

Robert Negoiţă consideră că PSD trebuie să ceară scuze românilor pentru susţinerea lui Liviu Dragnea şi a Vioricăi Dăncilă.

"De asemenea, PSD trebuie să-şi ceară scuze românilor pentru că l-au susţinut în funcţia de preşedinte al partidului şi de preşedinte al Camerei Deputaţilor (a treia funcţie publică în stat) pe Liviu Dragnea, o persoană malefică, rău intenţionată, care, în ciuda evidenţelor, a fost susţinut în aceste funcţii până când a plecat din ele în cătuşe. PSD trebuie să-şi ceară scuze electoratului, în general, şi electoratului PSD, în mod special, pentru promovarea unei persoane ca Viorica Dăncilă, în primă fază în poziţia de Prim-ministru al României, ulterior ca reprezentat al PSD în competiţia pentru ocuparea celei mai înalte funcţii în statul român. Cu atât mai mult cu cât, pentru ambele desemnări, nominalizarea a fost făcută pe criterii netransparente, cu ajutorul unor proceduri de neînţeles", afirmă el.

Negoiţă susţine că punerea electoratului PSD în situaţia de a avea ca unică alternativa pentru fotoliul de preşedinte al României "personaje fără experienţă şi minime competenţe profesionale" cerute de această ipostază a reprezentat "o umilire fără precedent în istoria partidului".

"Pentru toate motivele expuse mai sus, consider necesar ca toţi cei care au contribuit şi au făcut posibile aceste ticăloşenii petrecute în ultimii ani să facă un pas în spate. Poate că cineva s-ar fi aşteptat la o abordare diferită din partea mea. Nu este cazul, nu a fost cazul nici în trecut. Rămân consecvent acestor valori şi principii, acestea fiind de fapt motivele care m–au făcut să mă îndepărtez de partid în ultima perioadă. Sunt lucruri pe care le-am spus vreme îndelungată în interiorul partidului, iar când am văzut că nu există nicio şansă de a reuşi în interior, de mai bine de un an de zile, le-am spus şi public", încheie Negoiţă, "în speranţa că fiecare dintre noi vom conştientiza că trebuie să contribuim la normalizarea României".

În replică, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, i-a transmis că îl aşteaptă la partid, alături de o echipă nouă.

"Robert, te aştept la partid alături de o echipă nouă, pe care vreau să o construim împreună! Trecutul nu îl putem schimba, prezentul este o consecinţă a trecutului. Dar împreună putem schimba viitorul!", spune Marcel Ciolacu, într-un comentariu la postarea de pe Facebook a lui Negoiţă.

În 23 decembrie, Marcel Ciolacu spunea că în cadrul Comitetului Executiv a fost luată decizia de anulare a suspendării lui Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, şi că decizia de a reveni în partid îi aparţine edilului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.