Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a apreciat miercuri că riposta militară iraniană faţă de Statele Unite este insuficientă şi că este esenţial, în opinia sa, să se pună capăt prezenţei americane în Orientul Mijlociu, relatează Reuters. Iranul a lansat miercuri noaptea un atac cu rachete asupra unor baze irakiene în care se aflau militari americani. Bazele atacate sunt Al Assad şi Erbil. Ministrul de Externe iranian Javad Zarif a afirmat că Iranul nu doreşte o escaladare a conflictului şi că a luat măsuri proporţionale de autoapărare. Preşedintele american Donald Trump a spus că armata americană este cea mai puternică şi bine echipată şi a anunţat că va face o declaraţie pe tema atacurilor. Armata irakiană anunţă că bazele coaliţiei au fost lovite de 22 de rachete, 17 dintre ele lovind baza Al-Asad, din provincia Anbar, conform CNN. Şeful forţelor armate iraniene, Mohammad Baqeri, avertizează că dacă SUA vor reacţiona după atacul cu rachete, răspunsul Teheranului va fi ”mai puternic şi mai zdrobitor”, transmite CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Atacurile cu rachete contra americanilor în Irak sunt insuficiente şi este esenţial să se pună capăt prezenţei SUA în O.Mijlociu, afirmă Ali Khamenei

UPDATE - Şeful forţelor armate iraniene, Mohammad BaqeriI, a afirmat că, dacă SUA răspunde atacului iranian asupra forţelor SUA din Irak, replica Teheranului va fi ”mai puternică şi mai zdrobitoare”, potrivit agenţiei IRNA, citată de CNN.

El a afirmat că este timpul ca oficialii americani rsă înţeleagă puterea Republicii Islamice şi să opteze pentru o metodă principială pentru a-şi face ”armata teroristă” să părăsească regiunea.

UPDATE - Armata irakiană a emis o declaraţie înm urma atacului iranian cu rachete asupra bazelor în care se află militari americani.

Conform declaraţiei, 22 de rachete au vizat bazele coaliţiei, 17 dintre ele lovind baza aerriană Al-Asad, din provincia Anbar, inclusiv două care nu s-au detonat.

Cinci rachete au lovit baza din Erbil, din nordul Irakului.

Nu s-au înregistrat victime în rândurile forţelor de securitate irakiene.

Surse irakiene şi americane au declarat că nu s-au înregistrat victime în urma atacului.

CITEȘTE ȘI Canada monitorizează situaţia din Irak după atacul iranian cu rachete. Deja anunţase transferul temporar a 500 de militari din Irak în Kuweit, din motive de securitate

Atacurile au constituit răspunsul Iranului la uciderea generalului Qasem Soleimani la Bagdad. Iranul a calificat atacul soldat cu decesul generalului drept un act de război şi a ameninţat că va reacţiona.

Bazele care au fost atacate

Baza aeriană Al Assad  este una dintre cele mai mari şi mai vechi baze militare din Irak, aflată în provincia Anbar, unul dintre punctele centrale ale activitţii ISIS între 2014 şi 2017, transmite CNN.

În decembrie 2018, preşedintele american Donald Trump a vizitat trupele de la Al Assad. un an mai târziu şi vicepreşedintele Mike Pence s-a aflat în baza de la Al Assad, cu cocazia Zilei Recunoştinţei.

Baza de la Erbil se află în regiunea semiautonomă kurdă. SUA au colaborat cu luptătorii kurzi în campania împotriva ISIS.

Reacţia ministrului de Externe iranian

După atacurile de miercuri noaptea, ministrul de Externe iranian Mohammad Javad Zarif a scris pe Twitter că Iranul nu doreşte o escaladare a conflictului şi că a luat măsuri proporţionale de autoapărare.

 

Preşedintele american Donald Trump a transmis un mesaj pe Twitter, afirmând că totul este în regulă şi că armata americană este cea mai puternică şi bine echipată şi a anunţat că va face o declaraţie pe tema atacului.

 

Un oficial militar american a declarat pentru CNN că militarii au fost avertizaţi cu suficient timp înaintea atacului, pentru a da alarma.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.