Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a pledat marţi în favoarea unei relansări diplomatice cu Phenianul, în vederea unei vizite la Seul a liderului nord-coreean Kim Jong Un, după ce dictatorul nord-coreean tocmai a renunţat la moratoriul impus testelor nucleare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest nou apel al şefului statului sud-coreean de centru-stânga, un avocat neobosit al dialogului intercoreean de când a fost ales în 2017, intervine la mai puţin de o săptămână după ce Kim a ameninţat să arate întregii lumi ”o nouă armă strategică”.

Kim nu a menţionat nici măcar o dată Coreea de Sud într-o sesiune a Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea. Însă, în urma fiascoului ultimului său summit cu preşedintele american Donald Trump la Hanoi, în februarie, Phenianul şi-a multiplicat tiradele împotriva Sudului, afirmând că nu mai are ce să discute cu vecinul său.

Un oficial nord-coreean de rang înalt a catalogat recent preşedinţia sud-coreeană drept ”o căţea timidă care latră un pic mai tare”.

Acest lucru nu l-a împiedicat pe Moon să întindă din nou mâna Nordului. ”Sper ca Sudul şi Nordul să poată face eforturi împreună pentru a se întruni condiţiile ca să aibă loc cât mai rapid posibil vizita reciprocă a preşedintelui Kim Jong Un”, a declarat el în discursul pe care l-a susţinut cu ocazia Anului Nou.

”FORMĂM UN POPOR”

Invitaţia la Seul i-a fost transmisă lui Kim la ultimul summit intercoreean, în septembrie 2018, când Moon s-a dus a Phenian în contextul unei destinderi excepţionale în peninsulă, o vreme care pare acum foarte îndepărtată.

Mai mulţi experţi consideră că întinderea mâinii Phenianului în prezent este total nerealistă.

”Vreau să mă întâlnesc în mod repetat cu (Kim) şi să dialoghez neobosit”, a subliniat Moon în alocuţiunea sa televizată, de o jumătate de oră.

El a avansat totodată ideea unor consultări cu Phenianul în vederea prezentării la Jocurile Olimpice (JO) de la Tokyo, în această vară, a unei singure delegaţii coreene, în vederea unei defilări comune la ceremonia de deschidere.

Sub un steag coreean reprezentând peninsula în albastru pe un fond alb au defilat cele două Corei împreună, în 2018, în deschiderea Jocurilor Olimpice (JO) de iarnă la Pyeongchang,în Coreea de Sud. O echipă coreeană unificată a participat la turneul de hockey pe geaţă feminin.

După aceste JO, mai multe echipe unificate au mărşăluit la hockey, judo, baschet sau handbal.

Ideea unei candidaturi comune la organizarea Jocurilor Olimpice din 2032 a fost de asemenea avansată, iar Moon a apreciat marţi că aceasta ar fi ”o ocazie de aur ca Sudul şi Nordul să arate lumii că formăm un popor”.

KIM NU ARE NIMIC DE CÂŞTIGAT

Însă de luni de zile ”diplomaţia sportului” se află într-un punct mort.

În octombrie, Phenianul a cerut demolarea unui complex turistic construit de o întreprindere sud-coreeană în staţiunea de la Muntele Kumgang, în apropierea frontierei intercoreene, care a găzduit o vreme vizitatori sud-coreeni.

Însă Moon a anunţat că va acţiona atât în vederea unei reluări a călătoriilor organizate sud-coreene la Muntele Kumgang, cât şi unei redeschideri a complexului industrial Kaesong, unde întreprinderi sud-coreene angajau mână de muncă din Nord.

O relansare a acestor două proiecte de cooperare ar încălca, însă, unele dintre sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU cu scopul de a obliga Coreea de Nord să renunţe la programele sale nuclear şi balistic interzise.

Cheong Seong-chang, directorul Centrului de Studii Nord-Coreene de la Institutul Sejong din Seul, consideră că este ”extrem de imporbabil” ca Nordul să răspundă iniţiativei lui Moon.

”Lectura pe care Seulul o face actualei situaţii este problematică”, a declarat el AFP. ”Pentru Kim nu există vreun câştig politic de sperat de la o vizită la Seul în acest moment, având în vedere faptul că Nordul aproape că a anunţat că nu va mai discuta despre dosarul nuclear cu Statele Unite”.

Ahn Chan-il, un transfug nord-coreean devenit cercetător la Seul, apreciază că abordarea administraţiei Moon aduce a un ”amor imposibil dar necondiţionat”. Iar Seulul are puţin opţiuni.

”Acest fel de a trata cu Nordul, în pofida insultelor Phenianului, nu este ideal”, apreciază el. ”Însă Sudul nu poate face aproape nimic atât timp cât sancţiunile ONU rămân” în vigoare.

Săptămâna trecută, Kim a recunoscut că situaţia economică a ţării sale este ”gravă”. Însă el a reafirmat că ţara sa este pregătită să continue să trăiască regimul sancţiunilor pentru a-şi păsatra capacitatea nucleară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.