Peste 25.000 de porci vor fi sacrificaţi la Brăila după confirmarea pestei porcine într-o exploataţie comercială din localitatea Gulianca. Şi în judeţul Galaţi au fost înregistrate anul acesta cazuri de pestă porcină în două gospodării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultimele zile, specialiştii DSVSA Brăila au depistat noi focare într-o gospodărie din localitatea Tichileşti şi într-o exploataţie comercială din Gulianca. Urmare a acestei situaţii, autorităţile au dispus sacrificarea tuturor porcilor din exploataţii, numai în fermă fiind circa 25 de mii de capete.

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a raportat Instituţiei Prefectului-judeţul Brăila, evoluţia pestei porcine africane (PPA) din judeţul Brăila. Din acest raport reiese că la data de 4 ianuarie 2020, medicii veterinari au primit confirmările a două noi focare de PPA depistate atât într-o gospodărie din localitatea Tichileşti, cât şi într-o exploataţie comercială din Gulianca, comuna Salcia Tudor, care număra un efectiv de aproximativ 25.000 de animale.

”Conform procedurilor, tot la sfârşitul acestei săptămâni, prefectul Brăilei, Cătălin Boboc,  a emis două ordine privind aprobarea planului de măsuri la confirmare în zona de protecţie şi cea de supraveghere a focarelor de pesta recent confirmate în judeţul Brăila”.se arată într un comunicat remis de Prefectura Brăila.

La Brăila, de la descoperirea primului caz de pestă, în vara lui 2018, şi până în prezent, au fost sacrificaţi peste 200 de mii de porci în exploataţii comerciale şi peste 35 de mii în gospodării particulare.

Şi la Galaţi, pesta porcină a fost confirmată la început de an în două gospodării situate în vestul localităţii Griviţa. Au fost euatasiati preventiv aproape 500 de porci aflaţi în cele 174 de gospodării din localitate si s au impus restricţii. Astfel, la Griviţa, judetul Galaţi, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară; niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizare; animalele sunt supuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari.

Virusul pestei porcine a ajuns şi la Schela.  În ultima zi a anului, un localnic a cerut ajutorul medicului veterinar după ce 5 porci pe care îi creştea în gospodărie s-au îmbolnăvit. Medicul sosit la gospodăria respectivă a prelevat probe de la animale şi le-a trimis la laborator, pentru analize. Între timp, unul dintre porci a murit.

La necropsie medicii au descoperit semne clare de pestă porcină africană. Ulterior, confirmarea a venit şi de la laboratorul din Capitală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.